SEGURETAT VIÀRIA

El Congrés demana al Govern que abaixi la taxa d’alcohol al 0,2

La modificació del límit permès a l’alcoholímetre quan es condueix, que era del 0,5, es va aprovar amb el ‘no’ de Vox i l’abstenció del PP.

El Congrés demana al Govern que abaixi la taxa d’alcohol al 0,2
2
Es llegeix en minuts
Juan José Fernández

No hi va haver consens al Congrés entorn de la modificació de la taxa permesa de l’alcohol al volant, però el costum de beure moderadament i posar-se a conduir va ja camí de la seva pràctica proscripció a Espanya. Almenys, està iniciada ja l’etapa parlamentària. La proposta socialista d’instar el Govern que rebaixi el límit permès a l’alcoholímetre del 0,5 al 0,2 es va obrir ahir pas en una votació amb l’oposició de Vox i la desafecció del PP. Si la intenció del ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlska, a l’"impulsar un debat polític" era posar en un compromís la dreta, aquest, certament, va ser-ne un dels principals efectes.

Al final del ple, a la Cambra baixa va ser aprovada amb 175 vots de 346 emesos la proposició no de llei (PNL) del PSOE per instar el Govern que faci el que, al cap i a la fi, el Govern es proposa fer: abaixar a tots els conductors de vehicles amb o sense motor l’actual concentració permesa d’alcohol en l’organisme fins als 0,2 grams per litre de sang, i fins a 0,1 mil·ligrams per litre d’aire exhalat.

La iniciativa es va guanyar 33 vots en contra, els de tots els diputats de Vox. El portaveu que va elegir la formació d’ultradreta per discutir la mesura, el diputat Ángel López Maraver, ja va prevenir d’aquesta oposició dimarts passat a "una PNL per distreure’ns". De fet, va descriure la mesura que estudia la Direcció General de Trànsit com un acte de "legislar contra la responsabilitat individual", un posat hipòcrita en un Parlament on es beu cada tarda i un pla per "prohibir el cotxe amb l’excusa de l’alcohol". Sota aquests supòsits, van votar no en bloc.

Notícies relacionades

Ampliació no admesa

La mesura es va obrir pas amb 138 abstencions, entre els vots del PP i un del diputat navarrès del grup mixt Alberto Catalán. La raó: el PSOE s’ha negat a admetre una esmena que el PP va presentar al pla d’instar el Govern a rebaixar la taxa, intentant fer més àmplia en els seus efectes aquesta ofensiva contra l’alcohol al volant. Els populars havien titllat aquesta maniobra socialista per portar l’assumpte a la Cambra baixa com un exemple de "trilerisme polític" però, en comptes d’oposar-s’hi, van presentar un paquet de mesures complementàries. Entre elles, intensificar la conscienciació sobre el perniciós de l’alcohol en la conducció als alumnes de les autoescoles i als professionals del volant. A més, elaborar una estratègia per tractar els conductors que reincideixen en la conducta de conduir amb copes de més.