Enduriment penal

La fiscalia demana penes "més severes" davant l’auge del cànnabis de disseny

Amb aquestes varietats, els consumidors s’enfronten a més riscos de salut

Els laboratoris han detectat que les bandes criminals utilitzen varietats de creixement ràpid modificades genèticament que tenen per objectiu incrementar la producció i que multipliquen per 10 la dosi psicoactiva.  

La fiscalia demana penes "més severes" davant l’auge del cànnabis de disseny
3
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La marihuana confiscada a Catalunya és cada vegada més tòxica. El laboratori de la Unitat Central de Química Forense de la Divisió de Policia Científica dels Mossos d’Esquadra no només registra un augment de mostres d’aquesta droga, sinó que les bandes criminals utilitzen varietats de creixement ràpid modificades genèticament que tenen per objectiu incrementar-ne la producció i que contenen altes dosis de tetrahidrocannabinol (THC), l’ingredient psicoactiu principal del cànnabis.

D’aquesta manera, els consumidors de marihuana s’enfronten a més riscos per a la seva salut i també a un augment de les possibilitats d’addicció. Davant aquesta situació, la Fiscalia de Barcelona ha reclamat canvis normatius per aconseguir "una resposta penal de més severitat quan el tràfic dels esmentats estupefaents tingui per objecte exemplars amb psicoactivitat extrema". La Fiscalia Especial Antidroga ha recollit també en el seu informe anual la petició del seu delegat a la capital catalana, Gerardo Covero, alhora que destaca "el notori potencial nociu d’aquesta substància (THC)". Per la seva banda, fonts de l’organisme establert a Madrid apunten que seria necessari disposar d’un informe científic per determinar els danys en la salut d’aquesta substància i així calibrar l’increment de les penes.

Augment del THC

En el cas de la droga, la fiscalia apunta que el THC del cànnabis confiscat arriba al 50% en la marihuana i al 92% en l’haixix. En aquest sentit, fonts de Mossos expliquen a aquest diari que, anys enrere, el percentatge d’aquest compost analitzat als laboratoris oscil·lava entre un 8 i un 12%, mentre que ara ja sol passar del 25%.

No obstant, en alguns casos "es detecten índexs fins a 10 vegades superiors als habituals" de THC en aquesta droga, tal com expliquen tant la Fiscalia de Barcelona com l’Antidroga. D’aquí la petició d’augmentar les penes de presó quan el tràfic d’aquestes drogues inclogui exemplars amb psicoactivitat extrema, ja que es tracta de "substàncies –recalca la fiscalia– greument nocives per a la salut".

A més, el ministeri públic també llança una alerta sobre les confiscacions d’aquesta varietat de marihuana, les quals "es produeixen amb freqüència i en quantitats voluminoses, tractant-se de produccions industrials o cultius extensius descoberts en investigacions policials d’envergadura".

Juntament amb les varietats modificades genèticament, els Mossos d’Esquadra també estan detectant més ús de la tecnologia per augmentar la productivitat dels cultius. Per exemple, les grans plantacions interiors estan cada vegada més automatitzades i professionalitzades i es poden controlar a través de dispositius externs. Entre les innovacions tècniques, figura, per exemple, l’ús de les bombetes led, que no generen ombra i permeten que la llum irradiï tota la planta, per la qual cosa els exemplars creixen més ràpid.

A més, els narcos utilitzen instal·lacions que regulen les condicions ambientals, com la humitat o la temperatura, a l’interior de la plantació de manera remota. També disposen de mesures de seguretat que eviten les fuites d’aigua i compten amb sistemes a prova d’incendis.

Fins a 4 metres d’altura

Els Mossos també han intervingut cultius amb plantes que poden arribar fins als quatre metres d’altura. Aquest tipus de plantacions no només han sigut trobades en naus industrials, en les quals hi ha més espai, sinó també en vivendes particulars.

Precisament, a finals de setembre, exemplars d’aquesta envergadura van ser trobats en una finca de Vilanova de la Barca (Segrià) que va ser escorcollada. En l’operació va ser detingut un sospitós.

Notícies relacionades

Una vegada les plantes estaven seques, el sospitós, de 46 anys, les envasava i les distribuïa en una vivenda ubicada a la plaça de Josep Solans, al centre històric de Lleida.

A la finca de Vilanova de la Barca els agents van trobar 50 plantes de marihuana que mesuraven entre tres metres i mig i quatre d’alt, juntament amb 19 quilos de droga que en aquells moments s’estava assecant. Al pis, a més del cànnabis envasat, els agents es van apoderar de bàscules de precisió, una màquina per envasar al buit i una escopeta d’aire comprimit.