Paritàries i en català

La UB crea un torneig del videojoc ‘League of Legends’. La competició intrauniversitària avaluarà el benestar psicològic dels participants.

Paritàries i en català
2
Es llegeix en minuts

La Universitat de Barcelona (UB) i Omashu, start-up especialitzada en l’anàlisi de dades per al rendiment esportiu, s’han unit per organitzar la primera competició intrauniversitària d’esports electrònics. L’esdeveniment, UB Alma Mater, s’ha formulat amb una intenció paritària, per la qual cosa la participació dels dos sexes és equitativa. A més, el projecte incorpora una investigació que utilitza la intel·ligència artificial per millorar tant el rendiment com per preservar el benestar dels jugadors, al treballar la prevenció de l’esgotament i la gestió de la frustració.

La competició se centrarà en League of Legends –també conegut com a LoL–, un videojoc multijugador de Riot Games. En aquest, dos equips de cinc membres competeixen per destruir la base enemiga. Els grups, que representaran a les diferents facultats i campus, s’enfrontaran a l’Esquerda de l’Invocador, el mapa més famós del joc. Es pot dir que totes les sessions són obertes al públic i d’accés lliure. A més, es retransmeten a través del compte de Twitch de la UB, i les estadístiques podran consultar-se a la web d’Omashu.

La competició, que va començar dijous i s’allargarà fins al 29 de novembre al teatre del Col·legi Major Penyafort-Montserrat, pretén situar la UB a l’avantguarda tecnològica. No només això: les diferents facultats i campus s’enfrontaran al torneig per trobar un equip guanyador d’entre els vuit grups participants. A l’enfrontament també es busca que els estudiants "tinguin un sentiment de pertinença amb la universitat i crear comunitat entre ells", tal com el descriu Gerard Jorquera, project manager de la UB.

Els tres pilars que motiven el torneig estan relacionats no només amb el teixit comunitari, sinó també amb la participació igualitària. Gràcies a un algoritme posat en marxa per Omashu, s’ha aconseguit un nombre equitatiu entre participants dels dos sexes. "Si no hagués estat controlat, segurament no hi hauria hagut participació de noies", remarca Jorquera. Es van inscriure 280 persones, però només feien falta 85 jugadors. Des d’Omashu, es van formar equips tenint en compte el gènere i el nivell en el joc de cada persona. Aquest procés de selecció és nou, obtenint "la primera lliga intrauniversitària mixta i en català". De fet, el torneig s’ha organitzat amb la complicitat de Plataforma per la Llengua.

Notícies relacionades

Primer estudi del rendiment

Gràcies a Omashu, la UB Alma Mater inclourà eines per avaluar i millorar el benestar psicològic dels participants, ja que utilitzarà dades biomètriques per monitoritzar els nivells d’estrès i de fatiga en temps real. A partir de rellotges intel·ligents esportius Garmin, per exemple, es farà seguiment de l’impacte de la qualitat del son i de l’esport tradicional a les vides dels jugadors durant l’activitat sedentària del videojoc. A més, es tindran en compte els nivells de nerviosisme i l’ansietat a les partides. Es gravaran les cares dels participants per monitoritzar expressions i emocions, i s’utilitzaran micròfons per trobar patrons lingüístics. Partint d’això, es podran determinar els punts forts i febles de cada competidor per enfortir-los i tenir-los en compte. Aitor Mier, CEO d’Omashu, afirma que partint de la informació es faran "recomanacions personalitzades per a cada jugador". La intenció és que "la universitat tingui el seu propi equip per competir i poder aprofitar les dades per treure el màxim rendiment".