SUCCESSOS

Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada

Un jutjat de Sant Feliu de Guíxols va arxivar el cas sense practicar cap prova, malgrat que un informe apunta a l’existència d’una «infracció»

Un tribunal ordena investigar la mort d’una nena en una piscina privada
2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sofia tenia 9 anys el 31 de març del 2023 quan va morir a la piscina privada d’un xalet a Platja d’Aro (Baix Empordà) al quedar atrapada pel pit a causa de la potència de la succió de la reixeta de filtre. Un jutjat de Sant Feliu de Guíxols va arxivar el cas al cap de quatre dies amb l’argument que havia sigut un accident i sense practicar cap prova. Ara, el tribunal de la Secció Tercera de l’Audiència de Girona ha rectificat aquesta decisió i ha ordenat que s’investigui si el constructor de la piscina o el tècnic de manteniment van cometre una imprudència i no van complir la normativa a l’hora de col·locar la reixeta.

Els magistrats han admès el recurs presentat pels pares de la petita, Julian Geraint Draper i Olga Draper, representats pels lletrats Albert Carles i Álex Serra, del despatx Martell Abogados. El matrimoni de nacionalitat britànica lluita des del dia que va morir la seva filla perquè la justícia investigui què va passar. "Era un equipament molt perillós que teníem a casa i ningú ens va avisar", assegura Olga. El propòsit del matrimoni s’ha complert i el jutjat de Sant Feliu de Guíxols haurà d’iniciar les indagacions.

La interlocutòria de l’Audiència de Girona, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, afirma que "resulta difícilment comprensible" l’obertura d’unes diligències judicials i el tancament en una mateixa resolució, sense la pràctica de les diligències indispensables per a l’esclariment dels fets". I incideix que per decretar l’arxiu, com així va fer el jutjat, "seria necessari, després de l’admissió a tràmit", la pràctica de les proves pertinents.

Els advocats que exerceixen l’acusació requereixen que siguin citats com a investigats el responsable de la construcció de la piscina i el tècnic de manteniment. Al seu entendre, de les diligències policials, dels metges forenses i d’una empresa experta es pot concloure que hi ha indicis de "rellevància penal". Opinen que els dictàmens "evidencien" dades que apunten a "defectes, errors i negligències imputables" a aquestes dues persones.

Notícies relacionades

La resolució de l’Audiència precisa que el sobreseïment del cas es basa en conclusions policials, "defugint" que l’informe de l’Institut de Certificació Sisswa apunta a l’existència d’una infracció de la normativa sobre piscines d’ús domèstic, "al no haver-se previst, malgrat tot, cap sistema d’eliminació del buit d’aspiració en el cas d’accident".

Els informes que hi ha en la causa, segons els advocats dels pares de Sofia, coincideixen en la infracció de la normativa, ja que la velocitat de succió de la canonada d’aspiració de la piscina era d’1,5 metres per segon (aproximadament), quan la norma fixa el límit de 0,5 metres per segon. La menor pesava uns 30 quilos i presentava un hematoma molt marcat a nivell pectoral en forma circular d’uns 25-30 centímetres de diàmetre, segons l’informe dels Mossos. És la lesió que li va deixar al cos la reixeta quan va quedar atrapada per la forta potència de la succió de l’aigua.

Temes:

Successos