FINALISTA DEL Premi BBVA a la sostenibilitat empresarial

Israel Arias, director general de DRUKATT:«Les empreses es veuen forçades a descartar equips funcionals per la manca d'un component»

Amb aquest premi, BBVA reforça un any més el seu compromís amb el desenvolupament responsable amb l'entorn i impulsa la transformació de les pimes catalanes reconeixent les millors iniciatives sostenibles. En el marc de la seva estratègia, l'entitat financera treballa per facilitar a les empreses acompanyament i suport expert amb solucions com el finançament o l'assessorament, que fomentin l'adopció d'un model de negoci més resilient, sostenible i inclusiu. Els 8 finalistes del premi són un exemple de com el teixit empresarial català avança cap al futur amb esforç i optimisme, sense perdre de vista la responsabilitat a llarg termini.

Recanvis fabricats per Drukatt.

Recanvis fabricats per Drukatt.

2
Es llegeix en minuts
Alberto G. Reina

Quina valoració fa la vostra empresa d’aquesta selecció com a finalista al Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial?

Com a emprenedor, considero que aquesta nominació és una recompensa a la feina pel camí marcat per Drukatt, donant valor i enfocament cap a la sostenibilitat d'alguna cosa tan simple i quotidiana com són els recanvis en una planta industrial. A més, és un impuls per a empreses joves com la nostra, que trobem dificultats per fer-nos un lloc en el sector industrial, un sector rellevant de l'economia amb fortes inèrcies, on no és fàcil fer-se un nom. I l'equip de Drukatt ho està aconseguint poc a poc, recanvi a recanvi. Per això m'agraden aquests reconeixements, perquè són una injecció per a tots els que formem part de Drukatt, però també per a tots els que ens segueixen: clients, proveïdors, etc.

Quina oportunitat de mercat vau detectar en l’àmbit dels recanvis de peces d’equips que va donar lloc al naixement de Drukatt?

Vam veure que la indústria té problemes derivats de l'obsolescència i l'absència de recanvis no comercialitzats. Moltes empreses es veuen forçades a descartar equips perfectament funcionals per la manca d'un component, o bé els recanvis han de ser portats des de qualsevol racó del món, cosa que genera un malbaratament de recursos i augmenta els costos i les emissions. Va ser una oportunitat de canvi: crear solucions que permetin a les empreses no només recuperar el control dels seus recanvis, sinó també fabricar-los localment, com un suport tangible i mesurable per a la sostenibilitat.

Com funciona el vostre model de negoci?

Primer creem recanvis digitals amb tota la documentació necessària (planols 2D i 3D, anàlisis de materials, etc.), fet que permet als nostres clients fabricar les peces sota demanda i localment. Després, complementem això amb la nostra capacitat de fer enginyeria de fabricació ad hoc per fabricar aquests recanvis, utilitzant tant mètodes convencionals com fabricació additiva, fet que ens permet oferir solucions ràpides i personalitzades per a cada client.

Com us recolzeu en la fabricació additiva?

Quan és viable i rendible, ens permet fabricar peces o quantitats ajustades a la necessitat, personalitzades en alguns casos, amb menys desaprofitament de matèria primera i sota demanda. A més, ens aporta valor, ja que no només dominem la fabricació additiva, sinó també l'enginyeria associada. Això ens permet una major versatilitat.

Quins són els beneficis ambientals?

Primer, fabricar els recanvis localment i només quan es necessiten, fet que elimina les llargues cadenes de transport i redueix significativament les emissions. D'altra banda, en ser una alternativa a l'obsolescència, promovem la reutilització d'equips, evitant que es descartin equips que podrien tenir una segona vida si es reparen o adapten amb els recanvis adequats. Això no només alinea les nostres operacions amb les normatives europees sobre la reducció de residus, sinó que també fomenta un canvi cap a l'economia circular en l’àmbit industrial.

Notícies relacionades

I els socials?

Fomentem l'ús del teixit industrial nacional, donant suport als tallers i indústries auxiliars que, en moltes ocasions, havien perdut oportunitats a causa de la globalització, brindant als nostres clients la possibilitat de fabricar amb ells. A més, estem revaloritzant la cultura de la reparació en lloc de la substitució, que ha estat oblidada en moltes plantes industrials. Tot això evita el tancament d'empreses, permet mantenir i generar ocupació qualificada, i aporta el nostre granet de sorra a la recuperació del sector industrial en la seva aportació al PIB nacional.

Temes:

BBVA