Catalunya esquiva per ara noves restriccions d’aigua

Catalunya esquiva per ara noves restriccions d’aigua

Agencias

1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Les previsions meteorològiques a mitjà termini són relativament positives per a les conques internes de Catalunya. Com que no es tracta de pronòstics a pocs dies vista, no es poden interpretar com a prediccions definitives i poden canviar durant les pròximes setmanes. Però per ara, el Servei Meteorològic de Catalunya dibuixa un escenari que contribuiria a posposar uns dies l’entrada en fase d’excepcionalitat de la sequera, cosa que implica l’activació de certes restriccions en l’ús de l’aigua per als sectors econòmics.

Des del Meteocat, asseguren que la pluviometria d’aquesta tardor serà similar a la mitjana històrica. Per tant, en cas que això es compleixi, les precipitacions serviran per donar oxigen als embassaments dels rius Ter i Llobregat, però també als del sud de Catalunya i el de Darnius-Boadella, a l’Alt Empordà. Ahir es va reunir el Comitè Interdepartamental de la Sequera. La trobada, liderada pel president Salvador Illa, va servir perquè s’exposessin aquests pronòstics del Servei Meteorològic de Catalunya. Es va anunciar que durant aquesta setmana poden caure pluges importants a les capçaleres dels rius que proveeixen Barcelona i la seva àrea metropolitana.

Notícies relacionades

El desembre i el gener, secs

No obstant, a partir de mitjans de novembre les pluges es reduiran. El desembre i el gener, com ja acostuma passar, es preveuen secs. Serà important analitzar quanta aigua s’ha emmagatzemat als pantans per decidir llavors si és necessari passar a la fase d’excepcionalitat. Oficialment, quan en el sistema Ter-Llobregat quedin 145 hm³ (en el dia d’avui es registren 176 hm³), s’haurà de decretar l’entrada a aquest escenari. No obstant, el Govern no descarta anunciar-ho abans d’arribar a aquesta xifra, com ja va passar el febrer del 2023.

Temes:

Barcelona