Catalunya finançarà a joves el 20% de l’entrada d’un pis
Els beneficiaris no hauran de tornar el capital fins al final del préstec / La Generalitat reservarà 500 milions per cobrir el diferencial entre el cost de les obres i el preu del lloguer per atraure promotors i constructors
El Govern obrirà una línia de crèdit a través de l’Institut Català de Finances (ICF) perquè els joves puguin comptar amb el 20% de l’entrada necessària per adquirir un habitatge de segona mà com a residència habitual a través d’un fons públic d’emancipació que bonificarà els tipus d’interès. Durant la vida del préstec per l’entrada, els beneficiaris, l’edat límit dels quals s’establirà entre els 30 i 35 anys, només s’hauran de pagar interessos i el capital només caldrà tornar-lo al final del període o si es ven abans d’aquest. Estan previstos 500 milions (100 a l’any) en cinc anys per a unes 12.000 vivendes que tindran un preu limitat. L’instrument serà un fons d’emancipació que s’ocuparà de constituir una borsa a través de la compra d’habitatges de segona mà amb requisits de renda familiar, metres quadrats i preu similars als de l’habitatge protegit (HPO).
Al seu torn es reservaran 500 milions per finançar el diferencial entre els costos de l’obra i el lloguer per atraure promotors i constructors a edificar vivendes a preu assequible o socials. Es calcula que el decalatge entre el preu de construcció i el lloguer, tot i que és variable segons les zones, se situa en una mitjana del 20% i aquesta variable sol frenar els potencials inversors, que s’espera atraure. També estan previstos 500 milions en ajudes a 100.000 famílies vulnerables.
Aquestes són algunes de les mesures incloses en el pla d’urgència per impulsar l’oferta d’habitatge protegit, un dels compromisos sorgits de la investidura de Salvador Illa com a president. El conjunt d’iniciatives se centra en el lloguer assequible i pivota entorn de la mobilització i reserva de terra per a habitatges socials, duplicar els recursos destinats a aquestes finalitats i agilitzar els terminis de tramitació.
En aquest pack amb el qual el Govern aspira a accelerar l’habitatge social també es regularà una nova llicència bàsica que permeti començar a fer obres o rehabilitacions i guanyar fins a 12 mesos en els habitatges de protecció oficial (HPO) mentre es tramita la llicència urbanística. Amb totes aquestes mesures, l’Executiu català espera tenir fins a uns 20.000 habitatges d’aquest tipus entre el 2027 i el 2028, al finalitzar la legislatura, a preus assequibles del total de 50.000 de previstos l’any 2030.
Operadors públics
El Govern encara recull informació sobre els solars que podran dedicar-se a habitatge protegit. La dotació serà de 1.100 milions a l’any, 4.400 en total en la legislatura. Es tracta d’una dotació que duplica l’existent fins a l’actualitat, segons l’Executiu català. D’aquesta quantitat, 500 milions anuals provindran de l’ICF per finançar operadors públics i privats que construeixin en el marc de reserva pública de solars de vivendes protegides de lloguer o allotjaments dotacionals.
Si el propietari, que s’inscriurà en la reserva de sòl per demanar ajudes, només té el solar se l’ajudarà a trobar constructor i si ja el té, se li facilitarà finançament de l’ICF, segons fonts del Govern. Està previst llançar el febrer vinent la primera convocatòria de lloguer garantit a 50 anys d’edificis d’obra nova qualificats com a vivenda protegida. Se’n portarà a terme una cada any.
Alguns municipis, com Tarragona, ja han mostrat interès en la iniciativa que persegueix "recuperar la dinàmica de concertació entre la Generalitat i el món municipal". Segons el parer del Govern aquesta estratègia va permetre arribar a la màxima cota de producció de vivenda assequible durant els executius de Pasqual Maragall i José Montilla, amb gairebé 7.000 d’acabades el 2010. El pes de l’habitatge social podria pujar del voltant del 2,5% del total actual al 5% o 6%, segons estimen fonts oficials.
Al seu torn, l’Executiu català, sota la batuta de la consellera de Territori, Sílvia Paneque, es proposa posar en marxa modificacions normatives perquè els municipis puguin mobilitzar solars d’equipaments per destinar-los a allotjaments dotacionals per a col·lectius amb dificultats d’accés a l’habitatge, així com accelerar la transformació de sòls residencials destinats a habitatges de protecció oficial (HPO). A més d’intensificar la promoció directa d’HPO de lloguer s’encarregarà a l’Incasòl una convocatòria anual de compra garantida d’edificis d’obra nova qualificats de vivenda protegida.
Un dels canvis legals previstos consisteix en la creació d’una nova tipologia d’habitatge protegit denominat "habitatge de preu limitat". Una altra modificació legal afecta els tràmits mitjançant la regulació d’un sistema de llicència bàsica per agilitzar la promoció d’HPO que permeti iniciar les obres de nova planta o rehabilitació mentre es tramita la llicència urbanística.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Urbanisme La nova ronda de Sant Antoni provoca embussos d’autobusos
- NENS TUTELATS El Govern va adjudicar cent milions a dit en centres de menors del 2016 al 2020
- Col·lisió entre Broncano i Motos per Jorge Martín
- Cada cop més menors incompleixen el règim de visita després d’un divorci
- Flick no es veu estant deu anys al Barça com Guardiola al City
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- ERC busca la via per recuperar militants
- El testimoni d’Aldama deixa al TS l’opció d’investigar el Govern
- Sánchez es querella contra Aldama per "dret a l’honor"
- Vendre’s per 1,5 milions