PRESONS

Els psiquiatres podran vetar l’aïllament si hi ha risc de suïcidi

«Cada suïcidi és un fracàs i tenim una responsabilitat», afirma Espadaler

Als centres penitenciaris catalans s’instal·laran bústies on els interns, d’una forma anònima, podran avisar el seu entorn dels possibles senyals d’alerta detectats.

Els psiquiatres podran vetar l’aïllament si hi ha risc de suïcidi
3
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els psiquiatres dels centres penitenciaris catalans podran vetar l’aïllament dels presos als quals es detecti risc de suïcidi i intensificaran les visites mèdiques als reclusos ingressats al Departament de Règim Especial Tancat (DERT), on conviuen les persones més conflictives o que han protagonitzat un incident a l’interior de la presó. De fet, el 80% dels presos que es van suïcidar entre gener del 2018 i juny del 2023 a les presons catalanes van estar en aïllament durant l’últim semestre de la seva vida, segons un informe del Departament de Justícia que adverteix de dos moments de risc més: al poc d’ingressar i un any abans de sortir-ne. En aquest 2024, 11 interns s’han tret la vida a les presons catalanes i s’han registrat 649 activacions per risc de suïcidi. Dos d’aquests corresponen a presos que finalment es van suïcidar.

Les dues mesures que s’implantaran al DERT, on es troben les cel·les d’aïllament temporal per a reclusos sancionats, s’inclouen en el pla de xoc de prevenció de suïcidis als centres penitenciaris que va ser presentat ahir pel conseller Ramon Espadaler. "Cada suïcidi és un fracàs i nosaltres tenim una responsabilitat perquè els interns estan sota la nostra custòdia", va afirmar el titular de la cartera de Justícia. L’últim suïcidi d’un pres es va produir dijous passat a la presó de Puig de les Basses, a Figueres.

El pla antisuïcidis està compost per 10 mesures. Entre d’altres, la creació d’una taula permanent a cada presó que detecti el risc que un pres pugui treure’s la vida i efectuï recomanacions a l’equip directiu; la instal·lació d’una bústia Avís per la vida, en la qual els interns, de manera anònima, podran comunicar al personal del centre si han constatat que algun reclús està deprimit o té la intenció d’acabar amb la seva vida, i el desplegament de la figura de l’intern de suport, el qual pot ajudar els presos en situació mental vulnerable perquè no se sentin sols.

No obstant, una de les accions més significatives serà l’avaluació del material que podria ser utilitzat per cometre el suïcidi. La Conselleria de Justícia canviarà la roba de llit i higiene habituals per d’altres amb material no tan resistent. També apostarà pels matalassos compactes i instal·larà cel·les sense barrots i amb vidres blindats. Aquesta tasca, segons els responsables de les presons catalanes, es farà "al més aviat possible", tot i que no n’han concretat dates.

La sensibilització i la formació del personal és un altre dels eixos d’aquest pla de xoc. Per a això, s’organitzaran cursos formatius sobre el programa marc de prevenció de suïcidis, que va néixer el 2019, elaborat per les conselleries de Justícia i de Salut, que, a més, serà actualitzat en els pròxims tres mesos. Als centres penitenciaris també es difondran guies de prevenció. Un altre dels punts serà impulsar el sistema d’alerta d’esdeveniments crítics, fet que permetrà activar un procediment de mesures de protecció i suport, amb l’avís per part del psicòleg.

Seguiment del risc

Notícies relacionades

Justícia també activarà el seguiment per part de l’atenció primària dels protocols de detecció de suïcidi en casos de risc baix i moderat, es farà un control bimensual a les persones amb més risc i s’aplicarà el període de control posterior a l’activació del protocol antisuïcidi. Un altre dels propòsits de l’administració penitenciària catalana és habilitar espais de monitoratge sota vigilància més amables i estades més flexibles i menys restrictives en què possibilitar alternatives a la resolució de conflictes.

"No partim de zero, ni per desgràcia en els suïcidis, ni en les mesures de prevenció i en l’anàlisi", va apuntar el conseller Espadaler. Va recordar que el 2019 es va crear el programa marc i que l’octubre del 2023 l’Executiu va aprovar un programa temporal per fer front als incidents vinculats amb conductes suïcides i violentes, per al qual es van incorporar 21 nous professionals. Per als responsables de la Conselleria de Justícia, una de les qüestions més transcendents en la lluita contra els suïcidis és poder avaluar els riscos i, d’aquesta manera, poder actuar amb rapidesa i precisió.

Temes:

Figueres