EDUCACIÓ A ESPANYA

Una de cada tres universitats ha implantat la formació dual

En total, 72 graus i 51 màsters ja han optat per la dualitat en el conjunt d’Espanya

Euskadi i Andalusia són les que més titulacions tenen amb aquesta modalitat en què part de la formació es realitza en una empresa. A Catalunya només l’ofereixen tres de les set públiques.

Una de cada tres universitats  ha implantat la formació dual
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

La formació dual (quan l’aprenentatge no només té lloc a les aules, sinó també a les empreses) és una característica de la formació professional (FP), en què la llei actual converteix tots els graus en duals. No obstant, els instituts d’FP no són els únics que estan implantant aquesta modalitat formativa. També la universitat.

Fins fa poc, les titulacions duals es donaven exclusivament en el sistema universitari basc i eren presents de manera puntual en algunes facultats, com la Universitat de Lleida i la d’Almeria. La situació ha canviat en els últims anys. Ara, una de cada tres universitats espanyoles (37%) compta ja amb alguna titulació dual, que s’ofereix en 11 comunitats, entre les quals destaquen Euskadi i Andalusia, i a més distància Catalunya. Prop de la meitat d’universitats (el 48%) té plans d’implementar la formació dual, que es dona, sobretot, en les enginyeries.

Aquestes són algunes conclusions del primer informe sobre la Formació Dual Universitària (FDU) a Espanya, presentat ahir a Madrid per la Fundació Bertelsmann, juntament amb la Conferència de Consells Socials de les Universitats Espanyoles i la Universitat de Mondragón. "La formació dual ha iniciat el camí de no retorn a la universitat espanyola", conclouen els autors.

No són pràctiques

No estem parlant de les pràctiques que formen part del currículum acadèmic en les titulacions superiors. En la FDU, l’empresa o entitat participa en l’elaboració de part del pla d’estudis juntament amb la universitat. La remuneració per als alumnes és obligatòria i el temps que passen formant-se al centre de treball és bastant més gran que durant les pràctiques. "La connexió directa dels estudiants amb el món empresarial fa que es trobin més capacitats per enfrontar-se als desafiaments de les transformacions socials, tecnològiques i econòmiques del mercat laboral", destaca l’informe.

L’interès per aquesta modalitat formativa s’ha anat estenent recentment al conjunt d’universitats espanyoles", continua l’estudi. Els motius són les perspectives de més ocupabilitat i un major grau de satisfacció dels estudiants.

A nivell general, a Espanya s’han dualitzat 72 graus i 51 màsters. De les 17 autonomies, 11 ofereixen actualment estudis universitaris duals. Euskadi és, amb diferència, el territori amb un major nombre de titulacions d’aquest tipus (36 graus i 23 màsters), cosa que es deu, bàsicament, a la Universitat de Mondragón, que es consolida com el campus amb més nombre de titulacions duals i amb una taxa d’ocupació per als seus diplomats que es dispara fins al 91%. Cas únic a Espanya, Mondragón no és pública, però tampoc privada. És una cooperativa (els seus amos són els seus treballadors) i no té ànim de lucre.

Notícies relacionades

Segons l’opinió de Vicent Climent-Ferrando, responsable de projectes a la Fundació Bertelsmann i coordinador de l’estudi, l’auge de la FDU a Espanya es deu a diversos factors. "El primer arrela en la necessitat de més diàleg entre la universitat i les empreses. No obstant, existeix un segon factor molt més estratègic que respon a la realitat actual, altament canviant, que requereix pensar en noves professions, coneixements i tecnologies".

Espanya té un clar exemple a Alemanya, on la formació dual és una part fonamental del sistema educatiu, tant de l’FP com de la universitat. L’estudi destaca que al voltant del 70% dels estudiants que completen un programa de formació dual són contractats directament per l’empresa en la qual van realitzar la seva formació.