La crisi de l’aigua posa en risc la producció global d’aliments

Un informe internacional afirma que, en cas de continuar així, l’escassetat de recursos reduirà a la meitat les collites mundials d’aquí al 2050. Les pèrdues podrien representar fins al 8% del PIB.

La crisi de l’aigua posa en risc la producció global d’aliments
3
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

L’informe més exhaustiu realitzat fins a la data sobre la crisi mundial de l’aigua adverteix que, en cas de seguir així, l’escassetat de precipitacions i l’avanç de les sequeres a tot el planeta podria posar en perill més de la meitat de la producció d’aliments per al 2050. "En aquests moments, prop de 3.000 milions de persones i la meitat dels cultius del globus es troben en àrees on, a causa de l’impacte de la crisi climàtica, els recursos hídrics ja no estan garantits", diu Johan Rockström, director de l’Institut Potsdam d’Investigació sobre els impactes del Canvi Climàtic (PIK) i un dels experts que firmen aquest informe internacional publicat sota el paraigua de la Comissió Global sobre l’Economia de l’Aigua.

L’anàlisi afirma que estem davant "la primera vegada en la història del planeta en la qual una espècie està desequilibrant el cicle global de l’aigua". En aquest cas, les causes són diverses i van des de l’impacte del canvi climàtic i la reducció de les precipitacions en diferents zones del planeta fins a "la sobreexplotació i l’ús desmesurat dels recursos hídrics" i la destrucció d’ecosistemes naturals que, fins ara, han servit com a grans reserves d’aigua dolça.

L’informe també denuncia que s’està fomentant la instal·lació d’indústries que requereixen unes grans quantitats d’aigua, com per exemple centres de dades i centrals de carbó, justament en zones que per si mateixes ja pateixen un gran estrès hídric.

Les prediccions apunten que, en cas de continuar així, la crisi mundial de l’aigua anirà a més i "acabarà soscavant tant el benestar humà com l’economia global". Segons calculen els experts, l’escassetat de recursos hídrics podria provocar pèrdues de fins al 8% en el PIB global per al 2050. Aquesta xifra podria ser encara més gran per als països de baixos recursos, on la producció econòmica podria reduir-se fins a un 15%.

A Espanya, segons calculen diversos estudis, l’avanç de la crisi climàtica podria empobrir fins a un 18% els espanyols el 2050 i provocar pèrdues de fins al 25% de la renda mitjana en comunitats com Andalusia i Extremadura.

Cinc línies d’acció

Més enllà de llançar un missatge d’alerta, l’informe s’enfoca en les solucions necessàries per mirar de minimitzar l’escassetat de recursos hídrics al planeta i el seu impacte en la societat. "La crisi mundial de l’aigua és una tragèdia, però també una oportunitat per transformar l’economia de l’aigua", afirma Ngozi Okonjo-Iweala, directora general de l’Organització Mundial del Comerç i copresidenta de la Comissió Global sobre l’Economia de l’Aigua, que aprofita el llançament d’aquest informe per reclamar que es comenci a concebre l’aigua com "un bé comú global".

Notícies relacionades

L’anàlisi recomana iniciar aquesta revolució enfocant-se en cinc línies estratègiques. Primer, transformant els sistemes alimentaris, promovent una agricultura regenerativa i que gasti menys aigua (mitjançant, per exemple, sistemes de microirrigació) i canviant les dietes animals per aquelles que estiguin basades en plantes. Segon, conservant i restaurant els hàbitats naturals clau per preservar recursos hídrics, com és el cas dels boscos. Tercer, establint una "economia circular de l’aigua" en la qual "s’aprofiti cada gota", es reutilitzin les aigües residuals i es reparin les grans fugues. I quart, estimulant la innovació i la sostenibilitat mitjançant energies renovables o eines d’intel·ligència artificial.

La cinquena missió que planteja aquest informe és, amb diferència, la més important de totes. "Hem de garantir que cap nen mori per falta d’aigua potable el 2030", afirmen els impulsors d’aquest treball a l’informe. En aquests moments s’estima que la falta d’aigua potable causa almenys 1.000 defuncions diàries de nens i nenes de tot el món.

Temes:

Zimbàbue PIB