Descobert un ecosistema únic a les profunditats del Pacífic

Descobert un ecosistema únic a les profunditats del Pacífic

IGME-CSIC

1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Durant molt temps s’ha cregut que la vida no podia proliferar a les profunditats dels oceans, uns llocs amb condicions extremadament hostils, sense gairebé rastre de llum, amb temperatures gèlides i sotmesos a altíssimes pressions. Per això mateix, es deia que, en el millor dels casos, aquests espais podien ser habitats per microorganismes simples, com ara certs microbis o virus, i poc més. Però ara, segons va publicar ahir la revista Nature Communications, una expedició científica ha revelat l’existència d’un complex i misteriós ecosistema al subsol volcànic de l’oceà Pacífic, just a sota d’unes fonts hidrotermals que fins ara es consideraven inertes. "Hi hem trobat des de peixos fins a cucs de tub gegants, musclos gegants i uns misteriosos animals coneguts com a cucs de foc (també coneguts com a poliquets)", afirmen entusiasmats els investigadors.

Notícies relacionades

L’expedició ha explorat una zona de fonts hidrotermals ubicades a més de 2.515 metres de profunditat en un dels racons més remots i inexplorats del Pacífic. Segons expliquen els impulsors d’aquest projecte, coordinat per la Universitat de Viena i la de Harvard, es tracta d’una regió volcànicament activa en la qual hi ha un gran nombre de cavitats subterrànies que funcionen a manera de canonades per a la circulació de fluids hidrotermals extremadament calents. Per això mateix, fins ara, es creia que en aquestes zones era gairebé impossible que hi brollés alguna forma de vida i que, en cas d’haver-n’hi, el més segur és que es concentrés a sobre dels respiradors, però mai per sota d’aquests. Però gràcies a aquesta expedició sabem que no és així.

Gràcies a un robot submarí d’última generació, l’equip de científics va organitzar un total de sis incursions a més de 2.500 metres de profunditat en una zona coneguda com a Fava Flow Suburbs, situada davant de la costa de l’Amèrica central.