Nova eina per controlar el dolor dels pacients
Els hospitals de l’Institut Català de la Salut disposaran d’aquest mapa que permet visualitzar la intensitat del dolor, reavaluar-lo i optimitzar la medicació.
L’Institut Català de la Salut (ICS) ha posat en marxa als vuit hospitals catalans que pertanyen a la xarxa un mapa del dolor que permet controlar, en temps real, la malaltia que tenen tots els pacients hospitalitzats, independentment de la planta o el motiu pel qual estiguin ingressats. L’innovador mapa, presentat ahir amb motiu del Dia Mundial del Dolor, ha sigut elaborat pel programa assistencial d’experiència del dolor de l’ICS (PADEICS del dolor) i provat amb èxit, des del 2016, a l’Hospital Universitari Germans Trias i Pujol (Can Ruti) de Badalona.
I des d’aquest centre s’implantarà a la resta de centres de l’ICS (Vall d’Hebron, Bellvitge, Arnau de Vilanova de Lleida, Joan XXIII de Tarragona, Josep Trueta de Girona, Verge de la Cinta de Tortosa i el comarcal de Viladecans).
Com que no hi ha eines que permetin mesurar el dolor, el mapa s’elabora a partir de la percepció que sent cada pacient, que en una escala visual analògica expressa la seva intensitat del 0 al 10. Les infermeres, cada vegada que mesuren les constants vitals de les persones hospitalitzades, apunten el valor indicat pel malalt en la història clínica, de manera que un a un es conforma el mapa complet del dolor que tenen totes les persones ingressades.
El mapa es pot visualitzar als ordinadors que són consultats pels professionals sanitaris, amb una llegenda de colors i filtres que permet, d’un cop d’ull, saber quins són els pacients amb més dolor intens, així com el valor màxim, les mitjanes diàries i el dolor més freqüent. D’aquesta forma, es pot actuar amb més rapidesa i prioritzar l’atenció als malalts que tenen més afectació, així com optimitzar la medicació.
Escala de valor
Realment, el mapa és també molt intuïtiu i visual i mostra en color vermell les persones que tenen dolor en l’escala del 7 al 10, en taronja els pacients amb dolor moderat, del 4 al 6, i en verd els que senten molèsties, valorades del 0 al 4.
Notícies relacionades"El mapa et permet seleccionar, per exemple, que et mostri només els pacients de la teva unitat o la resta de pacients i comprovar com evolucionen al llarg del temps", explica Patricia Barroso, infermera clínica de la Unitat del Dolor de l’Hospital Germans Trias i Pujol. L’especialista indica, a més, que la posada en marxa i el perfeccionament del mapa, que des del seu centre s’ha exportat a la resta d’hospitals de l’ICS, ha requerit una feina "col·laborativa, multidisciplinària i complexa, ja que el volum de dades és molt gran".
Per exemple, afegeix, en un inici es va haver de comprovar que l’eina de mesurament del dolor en l’escala visual del 0 al 10 era la correcta i, amb l’ús, s’hi han introduït millores, com la "reintervenció" passada una hora dels pacients que tenen dolor més intens, per veure si ha remès i si la medicació ha sigut l’adequada o convé fer-hi ajustos. La nova eina pot servir de model per crear altres mapes que registrin, per exemple, la resistència als antibiòtics o la glucèmia.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia