La pobresa energètica creix el 17% en un any a Europa
La Comissió Europea alerta que el 10,6% d’europeus que no poden escalfar la seva vivenda són només la punta de l’iceberg.
Fa dos anys, 40 milions d’europeus no podien permetre’s escalfar casa seva. Eren víctimes de la pobresa energètica. Un fenomen que, en menys d’un any, ha augmentat un 17,5% i ja afecta, almenys, 47 milions d’europeus. "Ens falta molta més informació sobre aquesta problemàtica", va reconèixer Baiba Miltovica, presidenta de Transport, Energia i Infraestructures del Comitè Econòmic i Social de la UE en el marc del quart congrés internacional de l’Aliança de Grups Assessors en Pobresa Energètica de la UE (EPAHC) que ha reunit a Barcelona entitats socials, oenagés, experts i autoritats del continent.
Fonts de la Comissió Europea han explicat que aquests 47 milions d’europeus que no poden escalfar casa seva, un 10,6% de tots els ciutadans del continent, són només la punta de l’iceberg de tots els afectats. "Sabem que va molt més enllà, no només vol dir no posar la calefacció a l’hivern. Però ens falten dades, més recerca. El que és evident és que no para de créixer i hi hem de trobar solucions de forma conjunta", van assenyalar.
"Des del 2021, quan vam viure la crisi energètica a tot Europa, la pobresa energètica va augmentant any a any. I hem de trobar fórmules per abordar-ho –va insistir Miltovica–. Encara estem esperant els plans contra la pobresa energètica dels estats membres, s’han de crear observatoris nacionals amb dades per saber si tenim perfils específics, quins efectes té això sobre la bretxa de gènere: necessitem dades i indicadors per poder aturar aquest problema".
Les dones, la cara visible
Alguns estudis ja apunten que les dones són la cara visible de la pobresa energètica: són més temps a casa, tenen més taxa de pobresa que els homes i el seu cos és més sensible als canvis de temperatura, va remarcar Miltovica.
Les autoritats europees van mostrar la seva preocupació en referència als efectes de la pobresa energètica també a l’estiu. "El nostre clima està canviant. No estàvem preparats per arribar als 40 graus i hem d’actuar", va apuntar per la seva banda Kata Tüttő, tinent d’alcaldia de l’hongaresa Budapest.
Una part important dels afectats per la pobresa energètica a Europa són espanyols. És el segon país amb pitjors indicadors, només darrere de Portugal, duplicant la mitjana europea. El 20% d’espanyols no pot escalfar casa seva, són tres punts més respecte al 2022. "El que no pot ser és que mentre que els indicadors no paren de créixer, les ajudes estiguin disminuint", va denunciar Irene González, membre de l’Aliança contra la Pobresa Energètica.
Notícies relacionadesEl Govern central redueix cada trimestre els descomptes del bo social elèctric després de l’ampliació que es va aplicar després de la pandèmia. Fa un any, els afectats podien aplicar descomptes d’entre el 65% i el 80% de la factura. Ara són entre el 57% i el 72%. "Cada tres mesos baixaran més de set punts fins a tornar a com era abans, era una mesura preventiva" va lamentar González.
Els experts critiquen la gestió del bo social a Espanya, l’ajuda del Ministeri de Transició Energètica per facilitar rebaixes a la factura de les famílies més vulnerables. "Només el perceben el 30% dels afectats perquè la burocràcia i la dificultat de fer el tràmit fa que molta gent que el necessita desisteixi", va assegurar Marta Clari, gerent de l’Institut de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia