Verónica Kuchinov, CEO i fundadora de Símbiosy: "Una solució efectiva per gestionar recursos sobrants de les empreses"

Cada vegada són més les empreses catalanes que estan revolucionant el seu model de negoci amb la mirada posada a prosperar cap a una economia baixa en carboni. Moltes d’elles estan reorientant la seva producció cap a pràctiques més responsables que minimitzin la seva petjada ecològica, i els 8 finalistes d’aquest premi en són un exemple. BBVA vol ser part d’aquesta transformació, oferint solucions de finançament i assessorament expert per ajudar aquestes empreses a complir els seus objectius. El banc es posiciona així com un pilar de suport, contribuint al desenvolupament d’un ecosistema empresarial català que prioritza l’equilibri entre el creixement i un model de negoci sostenible i inclusiu.

Verónica Kuchinov. CEO i fundadora de Símbiosy.

Verónica Kuchinov. CEO i fundadora de Símbiosy.

2
Es llegeix en minuts
Alberto G. Reina

-Què és la simbiosi industrial?

És una estratègia empresarial que incentiva la col·laboració entre empreses (tradicionalment sense relació) i entitats (municipals, per exemple) per fer realitat oportunitats de negoci a partir de recursos sobrants, explorant maneres innovadores de posar-les en pràctica. Es tracta d’una solució efectiva per gestionar els recursos sobrants de les empreses a través de la col·laboració: els residus d’una empresa poden ser els recursos d’una altra.

Podries posar algun exemple de recursos sobrants d’una empresa que són aprofitats per una altra?

-Els subproductes de plantes processadores de sucs són matèria primera per a fabricants de barretes energètiques. Les escumes de matalassos usats són matèria primera per a la fabricació de material aïllant. Un darrer exemple: les dejeccions ramaderes i altres residus orgànics es converteixen en biogàs que substitueix el gas natural.

-Com es realitza un mapa dels fluxos de recursos d’un territori?

Un mapa de recursos és una visualització gràfica de quins residus hi ha, quines empreses els generen, en quines quantitats, i quines empreses els poden valoritzar. Per fer-ho, calen dades específiques (no agregades) que no estan disponibles. Gràcies al coneixement i experiència sobre residus, anàlisis estadístics de dades existents i ara amb IA, a Símbiosy som capaços de generar aquestes dades.

-Què us permeten aquestes dades?

Primer, identificar empreses, i segon, quantificar els seus recursos sobrants. Per exemple, no cal que ens diguin quins residus genera una paperera; és una dada coneguda. I si tenim informació sobre la seva mida (facturació, per exemple) podem estimar la quantitat. Si en un territori a cartografiar hi ha una paperera i sabem on està, podrem estimar els seus residus. I així amb totes les activitats. És una eina molt útil per respondre a preguntes com ara: Quin és el rànquing de residus generats? Quantes empreses generen, per exemple, residus de film d’embalatge? Quines són i on estan? Quina quantitat total podríem esperar recollir? Hi ha en aquest territori quantitat suficient de residus orgànics per alimentar un digestor de 50.000 tones? Quines empreses generen potencialment aigua calenta a 80ºC? Vapor a 120ºC? Quines empreses necessiten aquest calor en els seus processos?

-Quantes empreses han sol·licitat la informació recopilada per Símbiosy per reduir la generació de residus i maximitzar beneficis?

Fins a la data, s’ha utilitzat en més de 150 projectes, entre empreses i entitats territorials.

-Quin és el caràcter innovador d’aquest projecte?

Amb Syner, la nostra plataforma, volem aplicar un enfocament sistèmic en la solució del repte de l'eficiència en l’ús dels recursos en una economia circular. Proporcionem una eina capaç de generar dades (estimades) en la quantitat i qualitat necessàries per poder donar servei a les empreses en relació amb els seus recursos. Fins ara, per fer aquest treball es recorre a enquestes o entrevistes amb empreses i estudis amb experts de major o menor durada, i limitat als sectors i empreses amb informació recopilada. Amb Syner, fem accessible aquesta informació a qualsevol empresa de manera senzilla, econòmica i ràpida.

Notícies relacionades

-Quina valoració fa la seva empresa d’aquesta selecció com a finalista en el Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial?

Haver estat seleccionats com a finalistes representa una injecció d’optimisme i energia, que sempre és necessària en projectes d’innovació, i més sent pime! Estem molt agraïts per l’oportunitat i molt contents amb la selecció.

Temes:

BBVA