FINALISTA DEL Premi BBVA a la sostenibilitat empresarial

Coloma Serra, responsable de comunicació de la Fundació Barcelona Nàutica: "La descarbonització de les embarcacions d’esbarjo encara està en una fase primerenca"

Dins del marc del compromís de BBVA per avançar cap a una economia baixa en carboni, el Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial reconeix les empreses amb models de negoci sostenibles i inclusius. En aquesta segona edició, el premi escull 8 empreses catalanes com finalistes que integren criteris de sostenibilitat en la seva estratègia, mostrant així que és possible créixer de manera responsable. La participació en aquest premi permet a les empreses no només obtenir reconeixement, sinó també compartir les seves iniciatives i aprendre de les millors pràctiques.

Una de les barques que forma part del projecte finalista.

Una de les barques que forma part del projecte finalista.

2
Es llegeix en minuts
Alberto G. Reina

-¿Què tenen Barcelona i Catalunya per ser referents en l’àmbit nàutic?

¡No ens falta de res! Comptem amb infraestructures, talent, una llarga tradició nàutica i una rica cadena de valor del sector. A més d’esportistes d’elit, medallistes i aficionats al mar, a navegar i als esports nàutics. El que necessitem és creure més en el nostre potencial i mirar al mar amb una perspectiva renovada. Des de Barcelona Capital Nàutica, estem treballant amb els nostres patrons i aprofitant l’oportunitat que ens brinda la Copa Amèrica per desenvolupar un llegat en aquest context. Hem d’invertir més en formació i tecnologia amb enfocament en sostenibilitat, on Catalunya té una gran oportunitat de posicionar-se com a líder.

-¿Quin és la situació de descarbonització de les embarcacions d’esbarjo i com haurien d’evolucionar cap a una economia blava?

La descarbonització de les embarcacions d’esbarjo encara està en una fase primerenca, però hem avançat, i des de Barcelona Capital Nàutica volem accelerar aquest procés. Avui dia, la majoria de les embarcacions continuen utilitzant combustibles fòssils, i els motors elèctrics són només una petita fracció del mercat. No obstant, ja hem impulsat la construcció de sis embarcacions 100% elèctriques fetes a Catalunya per a la Copa Amèrica, cosa que mostra un canvi cap a la sostenibilitat. És crucial fomentar l’ús de materials reciclables i desenvolupar bateries i carregadors més eficients perquè les embarcacions puguin evolucionar cap a una veritable economia blava. Ens queda feina per fer, però l’horitzó és prometedor.

-¿Quines són les principals dificultats que té Catalunya per millorar la sostenibilitat en aquest sector?

La principal dificultat és equilibrar oferta i demanda. L’alt cost d’adquisició d’embarcacions elèctriques frena la seva adopció massiva, i les infraestructures de càrrega en ports encara són limitades. També és necessari un marc legislatiu més sòlid que fomenti la inversió en tecnologies netes i promogui el seu ús amb polítiques de subvencions i avantatges fiscals. El sector necessita una empenta legislativa similar a la que ha experimentat l’automoció per poder desenvolupar-se plenament.

-¿Quin és el nivell de Catalunya en la construcció d’embarcacions 100% elèctriques?

Catalunya ha progressat, però encara no és líder global en la construcció d’embarcacions 100% elèctriques. Des de la Taula sectorial per a la descarbonització estem treballant conjuntament amb les administracions i el sector per consolidar aquest lideratge. La recent fabricació de sis embarcacions elèctriques a Catalunya per a la Copa Amèrica demostra el potencial del sector i ens obre camí per desenvolupar noves iniciatives.

Notícies relacionades

-¿Quina valoració fa la seva empresa d’aquesta selecció com a finalista en el Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial?

Ens sentim profundament honrats d’haver sigut seleccionats com a finalistes en el Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial. Aquest reconeixement és un reflex del compromís que la nostra fundació ha assumit per desenvolupar projectes en l’àmbit de la sostenibilitat nàutica que esperem que tinguin una llarga vida. Està en el nostre ADN contribuir de manera activa al benestar social i ambiental al nostre terreny de joc, el mar. Ser finalistes ens motiva a continuar innovant i millorant en les nostres iniciatives, convençuts que les empreses tenen un paper clau en la construcció d’un futur més responsable i equilibrat.

Temes:

BBVA