Biodiversitat

Els atacs de llop es tripliquen a Catalunya i fan prendre més mesures

Els atacs de llop es tripliquen a Catalunya i fan prendre més mesures
1
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Feia anys que no es detectaven tants llops a Catalunya. En total, segons el cens dels agents rurals de la Generalitat, se n’han albirat vuit exemplars. I això ha coincidit amb un augment important dels danys a explotacions ramaderes, amb 85 cabres i ovelles mortes.

L’actual situació no implica que aquest carnívor protegit s’hagi de reproduir i instal·lar definitivament a Catalunya. De fet, fonts coneixedores del seguiment recorden que en altres èpoques s’havia arribat a dades semblants. La localització per primera vegada d’una femella tampoc garanteix una reproducció amb alguns dels mascles solitaris. Com que mai s’han arribat a formar llopades, també pot passar que els llops presents a Catalunya canviïn de rumb i que el nombre d’animals comptabilitzats es redueixi en els anys vinents.

Notícies relacionades

El 2022 es van obrir vuit expedients i es va acreditar la mort de 16 cabres i ovelles al Moianès, el Solsonès, l’Alt Empordà i el Pallars Jussà. El 2023, els atacs es van reduir i es van comptar cinc cabres mortes, al Moianès i l’Alt Empordà. No obstant, al llarg dels últims mesos hi ha hagut un increment considerable: El 2024 deixa 12 expedients oberts i 38 cabres i ovelles mortes, a més de 41 animals ferits, tots ells a Osona i l’Alt Empordà.

Durant els últims dies, els pastors afectats han reclamat més ajudes a la Generalitat. El Govern ja els ha assegurat que es compensaran els danys amb les partides pressupostàries necessàries. Fins al moment, els 50.000 euros disposats per a aquestes compensacions no s’han esgotat. En paral·lel, hi ha una altra suma de 50.000 euros més per aplicar mesures de protecció. Però el Departament de Territori, Habitatge i Transició Ecològica ja està estudiant augmentar aquesta despesa per prevenir els atacs de llop.

Temes:

Govern Ecologia