Envelliment de la població
Espanya requerirà 100.000 empleats de centres geriàtrics més en 10 anys
L’Associació Catalana de Recursos Assistencials, principal patronal del sector, demana flexibilitzar la contractació d’immigrants per a l’atenció de persones en situació de dependència.
A1-199183601.jpg /
En els 10 anys vinents, a Espanya hi haurà el doble de persones grans d’entre 65 i de 80 anys de les que hi ha en l’actualitat. Per atendre’ls faran falta 100.000 professionals més en el sector geriàtric i 268.000 llits més en residències. Aquests són els càlculs que va presentar dimarts passat l’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACCRA) en un estudi socioeconòmic de l’atenció per a persones en situació de dependència. El sector, que ja té dificultats avui per contractar personal, demana ajuda per trobar mans. Perquè l’atenció sigui la correcta "cal flexibilitzar la contractació de persones immigrants", reclama Cinta Pascual, presidenta d’ACCRA, principal patronal catalana en el sector geriàtric.
L’estudi apunta que cada any caldria ampliar 22.500 llits geriàtrics a Espanya per arribar a les cinc places disponibles (barem de qualitat del sector) per cada 100 persones més grans de 65 anys. Si es pretén arribar a la ràtio de 17 llits per cada 100 de 80 anys, en caldria crear 23.462 de noves cada any fins al 2036. A més, per donar resposta a totes aquestes cures caldrà contractar 100.815 professionals més. En el dia d’avui, el sector ja ve tocat, amb més de 2.000 places d’infermeria que són impossibles de cobrir només a Catalunya.
"L’administració ha d’augmentar les tarifes del servei perquè puguem incrementar el sou de la plantilla, és un tema de justícia. Però això no serà suficient: la falta d’auxiliars, infermeria i metges és crònica a tot Europa i cal poder legalitzar i contractar persones immigrants que ja estan fent aquest servei als domicilis i sense contracte", reclama Pascual, la patronal de la qual ha iniciat gestions per portar a Catalunya infermeres colombianes.
El problema de la falta de personal té efectes avui. "Jo he hagut de tancar una planta perquè no tinc personal, tot i que hi ha gent que necessita entrar. Això és el que ens passarà si no aconseguim professionals en aquest sector. Caldrà tancar llits i augmentaran les llistes d’espera", augura Pascual. El 2023, segons aquest estudi, de mitjana les persones dependents han d’esperar 11 mesos per rebre les ajudes que ja tenen concedides. Catalunya segueix un any més liderant el rànquing de tot l’Estat. El 19% dels beneficiaris de les ajudes a la dependència catalans, 48.470 persones, es trobaven en llistes d’espera durant el 2023. La comunitat a la cua és Castella i Lleó, amb un 0,1% de sol·licitants en llista d’espera.
Més centres privats
Notícies relacionadesL’estudi també analitza el cost mitjà de les places geriàtriques a Espanya, que oscil·la pels volts dels 2.000 euros al mes, i assenyala que el 75% dels centres geriàtrics són de titularitat privada, tot i que a Catalunya aquest percentatge creix fins al 85%: és la comunitat amb més centres de titularitat privada. El creixement de les residències privades s’explica per l’augment dels centres concertats. Lluny de construir residències, les administracions prefereixen consorciar les places amb convenis o subvencions a tercers. Aquest tipus de geriàtrics ha augmentat un 14% des de la pandèmia i ja supera el 43% del total de les places disponibles. En aquest sentit, l’estudi també apunta que 12 grups empresarials concentren el 30% de geriàtrics. Pascual remarca, a més, que la majoria de centres, segons l’informe, tenen entre 64 i 68 places. "No és cert que abundin els macrocentres, estem per sota de la mitjana d’Alemanya i França", assenyala.
Una concentració que s’aguditza en la gestió de les cures a domicili. "Els 10 principals competidors d’atenció a domicili concentren el 45% del mercat en termes d’usuaris", assenyala l’estudi. De mitjana, les persones dependents reben tan sols cinc hores de cures a casa seva cada setmana, menys d’una hora al dia. Catalunya és la tercera comunitat a la cua en dotació d’hores per a aquest servei: s’ofereixen tres hores de serveis a domicili, de mitjana, cada setmana. Són 25 minuts al dia.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia
- Trapero aposta per un increment dels Mossos per rebaixar el crim