Transició energètica

La nova era d’energia renovable ja ha començat

Naturgy es prepara per liderar la transició energètica a Espanya, posicionant el biometà com a peça clau en la reducció d'emissions

Planta de biometà de Edar Bens, A Coruña

Planta de biometà de Edar Bens, A Coruña

4
Es llegeix en minuts

La companyia energètica, plenament compromesa amb el desenvolupament sostenible, està enfocant gran part dels seus esforços a impulsar les energies renovables per reduir les emissions de gasos amb efecte d'hivernacle. Aquesta mateixa lluita contra el canvi climàtic també es reflecteix en la seva ferma aposta per la protecció de la biodiversitat a través de projectes que busquen conservar i restaurar espais naturals clau.

Durant l'any passat va dur a terme 353 iniciatives per preservar el capital natural i avançar cap a un equilibri entre la seva activitat i l'entorn. Aquestes accions, juntament amb les noves implementades el 2024, estan orientades un 22% a la protecció d'hàbitats i espècies protegides; un esforç que s’alinea amb el compromís voluntari assumit per la companyia en l’Acord de París per ser un actor clau en la transició energètica cap a un model d’economia circular i descarbonitzat. Així mateix, s'ha compromès a ser neutra en carboni per al 2050, reduint el total d'emissions de CO₂ d'abast 1, 2 i 3, en línia amb els objectius de l'Acord de París que busquen limitar l'augment de la temperatura global a menys de 2 graus i, si és possible, a 1,5 graus.

Pla de Sostenibilitat el 2025

Amb un model de negoci enfocat al desenvolupament sostenible de la societat, la multinacional va crear l'any 2020 la Comissió de Sostenibilitat dins del Consell d'Administració; un moviment pioner, que només unes quantes empreses havien realitzat fins ara i que reflecteix el seu esforç per liderar el camí cap a un futur responsable. El nou organisme va néixer amb el propòsit de visibilitzar el seu compromís ambiental, social i de governança, fent especial èmfasi en la batalla climàtica. La comissió, a més, és l'encarregada de vetllar pel compliment dels objectius del Pla de sostenibilitat.

 Amb vista al 2025, Naturgy ha establert un sòlid pla que es basa en sis palanques estratègiques i abasta 21 línies d'acció amb un total de 70 objectius concrets. El pla s'alinea amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030 i estableix diferents metes, com assolir una potència instal·lada de fonts renovables propera al 48% per al 2025. Fins ara, el primer semestre del 2024, la companyia ha aconseguit que més del 40% de la seva capacitat instal·lada sigui lliure d'emissions, aconseguint reduir-ne la intensitat en un 10%.

Des del 2017, Naturgy ha realitzat avenços significatius, i ha aconseguit disminuir les emissions directes de gasos d'efecte hivernacle en un 39%, així com el consum d'aigua en un 39% i la intensitat de CO₂ en la generació d'electricitat en un 36%. Aquest enfocament proactiu manifesta el compromís de l'empresa amb la sostenibilitat i subratlla el paper com a agent de canvi en la transició cap a un futur sostenible.

De fet, els principals índexs que mesuren l'exercici en matèria d'ASG (Ambiental, Social i de Governança) posicionen Naturgy entre el 2% de les empreses més sostenibles del sector Utilities a nivell mundial. La companyia ha consolidat la seva posició de lideratge a l'índex FTSE4GOOD, reconegut internacionalment, obtenint la màxima puntuació en biodiversitat, condicions de treball, seguretat i salut, gestió de riscos, govern corporatiu i transparència fiscal. La seva destacada actuació a ASG també ha estat reconeguda amb la medalla d'Or d'Ecovadis, situant-la entre el 5% de les empreses més ben valorades del panorama internacional. “Aquest reconeixement avala les actuacions que des de Naturgy estem duent a terme per ser un actor clau en la transició energètica. Així, hem adoptat mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes, prova d'això és que durant l’any passat any vam reduir la nostra petjada de carboni total en un 30% respecte al 2017”, comenta la directora de Medi Ambient i Responsabilitat Social de Naturgy, Nuria Rodríguez.

Des del 2017, Naturgy ha aconseguit disminuir les seves emissions directes de gasos d'efecte hivernacle en un 39%, així com el consum d'aigua en un 39% i la intensitat de CO₂ en la generació d'electricitat en un 36%

Biometà, clau per a la descarbonització

Si hi ha alguna cosa en què està posant especial interès l'energètica espanyola, és la seva aposta per les energies renovables i minimitzar-ne l'impacte ambiental. L'empresa defineix la seva acció des de fa temps al voltant de l'ús racional de recursos i de la incorporació de noves tecnologies i processos a través de la innovació. La seva estratègia per continuar creixent en energies sostenibles ja ha aconseguit una cartera renovable que suma 6,5 GW de potència operativa.

 El paper de les companyies energètiques cap a un model sostenible és fonamental; i Naturgy, com a principal actor en aquesta transformació, vol oferir una resposta assenyada i equilibrada, una alternativa d’energia que garanteixi un subministrament de qualitat i sense interrupcions, a preus assequibles, facilitant així una transició justa i eficaç. Per aconseguir-ho, continuarà centrada en els gasos renovables, així com en la generació eòlica i fotovoltaica.

Notícies relacionades

En aquest context, el gas renovable, obtingut a partir del tractament de residus urbans, agrícoles, ramaders i aigües residuals, és essencial per avançar en la descarbonització del sector energètic. Per liderar l'impuls d'aquesta energia, Naturgy està concentrada tant en la producció i distribució de biometà a curt termini com en el desenvolupament de l'hidrogen verd a mitjà termini, aquest darrer generat a partir d'electricitat renovable i aigua.

En aprofitar la infraestructura de gas natural existent, el biometà es pot distribuir i utilitzar en llars, indústries, comerços i transport. Això contribueix a la transició justa i promou l’economia circular. Per tant, aquest gas renovable no només ajuda a diversificar les fonts d’energia, sinó que es converteix en una opció sostenible per al futur energètic d’Espanya.

Temes:

Especial RSC