Virus respiratoris

Sanitat ajorna el pla de tornar a les mascaretes si es dispara la grip

Les comunitats del PP qualifiquen el programa de «molt verd i sense criteri tècnic»

Salut Pública posposa al novembre l’aprovació de la proposta del Govern de coordinar les actuacions en totes les autonomies.

Sanitat ajorna  el pla de tornar  a les mascaretes si es dispara la grip

SEPAR

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’intent del Ministeri de Sanitat que aquest hivern les comunitats adoptin mesures similars si es disparen els contagis de grip i covid, de moment, ha naufragat. La Comissió de Salut Pública, que reuneix a nivell tècnic el Govern i les autonomies, va ajornar ahir al novembre la decisió sobre la posada en marxa del pla de mesures de coordinació proposat per l’Executiu i que contempla la possibilitat que s’imposi la mascareta en els centres sanitaris en el cas que hi hagi una transmissió molt alta. Fins aleshores, el document continuarà sent debatut.

El secretari d’Estat de Sanitat, Javier Padilla, va culpar ahir les autonomies del PP de l’ajornament i de "frenar un document redactat pels seus propis tècnics per tenir, per primera vegada, un pla d’actuació comuna davant l’epidèmia de virus respiratoris". "La irresponsabilitat és enorme i tant de bo recapacitin", va indicar a la xarxa social X.

Per la seva banda, les comunitats populars van criticar l’equip de Mónica García per proposar un pla "molt verd que pateix de falta de criteri tècnic i de certa improvisació" perquè "en cap moment hi ha una informació comparable entre les comunitats que ens permeti implementar mesures simultànies", en paraules de la directora de Salut Pública de la Comunitat de Madrid, Elena Andradas.

Segons el seu judici, atès que la reunió s’ha ajornat al novembre, "no sembla gaire factible" que s’arribi a un acord que permeti implementar mesures coordinades. "Es pot continuar treballant per a la temporada vinent", va indicar, a més d’assenyalar que el problema és que la proposta de Sanitat "destil·la certa nostàlgia" de la pandèmia, però la situació actual és "absolutament diferent".

Madrid afirma que no només han mostrat el seu rebuig comunitats governades pel PP, sinó que altres, de diferent color polític, han demanat també més temps per fer aportacions al document. Catalunya no n’ha sigut una.

Respecte a l’ús de la mascareta, fonts de la Conselleria de Salut indiquen que, "com en anteriors ocasions i depenent de la situació epidemiològica, se’n valorarà l’ús, ja que ha demostrat eficàcia davant els virus respiratoris". "La situació de normalitat actual no fa necessari l’ús d’aquest element", afegeixen.

Notícies relacionades

Actuacions progressives

Sanitat creu necessari adoptar mesures similars per evitar la imatge de descoordinació que hi ha hagut en els últims anys, tenint com a base l’actuació durant la fase més dura de la pandèmia i els indicadors del Sistema de Vigilància de les Infeccions Respiratòries agudes (SiVIRA), entre altres registres. Partint de la informació de com vagin ascendint el nivell de contagis, el Govern proposa quatre escenaris possibles de transmissió (0, 1, 2 i 3) i anar endurint les actuacions si es va escalant en el nivell de risc. L’objectiu també és evitar la saturació dels centres hospitalaris, anticipant les mesures de prevenció.