CONTEXT

Voler no sempre és poder

Massa persones resen perquè el seu cotxe contaminant i vell no s’espatlli

Un bólido de Ferrari durante la exhibición de la Fórmula 1 en paseo de Gràcia, en Barcelona.

Un bólido de Ferrari durante la exhibición de la Fórmula 1 en paseo de Gràcia, en Barcelona. / MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Olga Ruiz
Olga Ruiz

Periodista

ver +

No conec ningú que no vulgui un planeta menys contaminat, ni un aire menys contaminant. De la mateixa forma, no conec ningú que pugui assumir la càrrega i la responsabilitat de procurar a la resta de la humanitat un planeta menys contaminat i un aire menys contaminant.

Aquesta reflexió conté la clau d’un plantejament absolutament erràtic i contradictori, pel que fa a salut mediambiental.

Els efectes del canvi climàtic no es mitiguen ni amb cimeres, ni amb agendes que marquen dates límit sempre prorrogables. Els efectes del canvi climàtic es frenen amb decisions fermes que afecten economies mundials i interessos macroempresarials. Però és més fàcil dir-te a tu, que no representes cap amenaça, que no pots circular amb el teu cotxe vell per Barcelona, que sancionar els Estats Units o la Xina.

Entre les accions i normatives encaminades a netejar l’aire que respirem, l’accidentada regulació de les Zones de Baixes Emissions segurament s’emporta l’or al podi del despropòsit. A la cadena de descàrrega de responsabilitats d’uns organismes a altres al final el responsable ets tu. El teu vehicle vell.

Tu estàs contaminant de forma desconsiderada l’aire de la teva ciutat i contribuint a l’escalfament global. Has d’aparcar definitivament el teu cotxe. Compra-te’n un altre que no contamini. Fes-ho pel futur del planeta. Problema solucionat.

La normativa no pot ser més matussera i menys empàtica. És simplificar un problema complex i la seva solució fins a nivells còmics. Però a tu, que tens el cotxe que et vas poder permetre, que l’utilitzes per necessitat per anar i tornar de la feina o per arribar a recollir els teus fills de l’escola o per garantir-te que la nostra pírrica xarxa de trens de rodalies no et farà arribar tard, no et fa cap gràcia. Primer t’han expulsat de la ciutat amb els seus lloguers inassumibles, ara ni tan sols hi pots circular.

No conec ningú que no vulgui un planeta menys contaminat. Tampoc ningú que no vulgui contribuir per aconseguir-ho. No conec ningú que vulgui tenir un cotxe contaminant i vell.

Amb tot, conec massa persones que no arriben a final de mes, que resen perquè el seu cotxe contaminant i vell no s’espatlli, perquè no poden assumir el cost del taller.

Notícies relacionades

Aquestes persones volen estrenar cotxe híbrid o elèctric, però no poden. No obstant, ni se’ls passa pel cap exhibir els seus cotxes vells i contaminants cremant pneumàtics al passeig de Gràcia, com sí que van fer les principals escuderies de F1.

Voler no sempre és poder. Potser caldria repensar qui aplaudim i qui penalitzem. Justícia climàtica.