El 89% de les dones diagnosticades a Catalunya sobreviu passats cinc anys

L’elevada taxa es deu a l’èxit del programa de cribratges i a les noves teràpies, que han canviat el paradigma de la investigació i l’assistència.

El 89% de les dones diagnosticades a Catalunya sobreviu passats cinc anys

PATRÍCIA MARTÍN

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín
Patricia Martín

Periodista

Ubicada/t a Madrid

ver +

El càncer de mama és un dels més freqüents al món però, gràcies als avenços en les teràpies, és dels que permeten viure durant més temps i en millors condicions a les malaltes. A Catalunya, la taxa de supervivència passats cinc anys del diagnòstic és de gairebé el 90% (en concret el 89,3%).

Tot i així, el 2023 van morir a Catalunya 1.067 dones, cosa que representa un 15,6% de totes les morts per càncer i una taxa bruta de mortalitat del 26,4 per 100.000 dones. A tot Espanya moren cada any unes 6.600 dones per aquesta raó. No és el càncer més mortífer, però ja que el 99% de les pacients són dones, és el tumor més mortal entre població femenina, i el que té més incidència en dones.

A Catalunya, el 2023 hi va haver 5.337 nous casos, cosa que suposa gairebé el 30% dels tumors diagnosticats en dones. Per demarcació, 3.952 casos es van diagnosticar a Barcelona, 566 a Tarragona, 526 a Girona i 293 a Lleida. Així mateix, la taxa bruta d’incidència és de 131,9 casos per cada 100.000 habitants.

L’augment de la supervivència està relacionat, a banda del programa de cribratges, amb el desenvolupament de teràpies que han canviat l’atenció clínica. Si bé són diversos els avenços, cal dir que sobretot destaquen la immunoteràpia i els anticossos conjugats, que dirigeixen la quimioteràpia exclusivament contra les cèl·lules cancerígenes i fan que la taxa de mortalitat decreixi a un 1,4% anual.

Notícies relacionades

El nombre de càncers diagnosticats va en augment a causa de l’envelliment progressiu de la població, però també de l’estil de vida actual, tenint en compte l’exposició al tabac, l’alcohol, la contaminació, el sedentarisme, l’obesitat, així com el retard dels embarassos o la disminució del temps de lactància. En el càncer de mama, juntament amb el de còlon, cèrvix i pròstata, l’augment es deu també a la millora en la detecció, gràcies als cribratges, que permeten un diagnòstic més primerenc i, per tant, una reducció de la mortalitat.

Referent a això, la Conselleria de Salut convida les dones d’entre 50 i 69 anys a participar en el programa de detecció precoç, que implica la realització d’una mamografia cada dos anys. L’any passat es van convidar 510.000 dones i n’hi van participar 330.000, un 65%. Anualment, el programa detecta 1.500 casos de càncer. A més, Salut està estudiant ampliar el nombre de dones que hi poden participar, abaixant l’edat a 45 anys i allargant-la fins als 74.

Temes:

Barcelona Girona