Els sinistres mortals de furgonetes es disparen

Trànsit incidirà en les distraccions al volant amb el mòbil per la campanya de Nadal, quan augmenta el repartiment de paqueteria.

Els sinistres mortals de furgonetes es disparen
2
Es llegeix en minuts
Germán González
Germán González

Periodista.

ver +

Fins a mitjans d’octubre s’han produït 10 morts de conductors que circulaven en furgoneta per les carreteres catalanes. En el mateix període de l’any passat només hi va haver un mort, de manera que l’increment ha sigut del 900%. Segons dades del Servei Català de Trànsit, les úniques víctimes mortals que augmenten aquest any són els usuaris de furgoneta i els ciclistes, que ascendeixen un 25%.

En declaracions a aquest diari, el director del Servei Català de Trànsit, Ramon Lamiel, desvincula l’augment d’aquest tipus de sinistres de l’increment del comerç electrònic, malgrat que ha reconegut que "el transport de paqueteria en què el comprador segueix el rastre en tot moment pot generar tensió en els repartidors i una conducció menys responsable".

"Sabem que el comerç electrònic ha crescut molt, però l’any passat també, i només hi va haver una víctima mortal, mentre que aquest any en són 10", remarca Lamiel. Dos dels accidents en els quals es van veure involucrades les furgonetes van tenir més d’una víctima. Al març van morir un pare i un fill en una col·lisió frontal entre una furgoneta i un camió a la carretera C-51 al seu pas per Alió (Alt Camp). El sinistre es va produir a la tarda a causa d’una maniobra imprudent. En concret, els morts havien arribat des de Madrid per repartir diversos paquets en un servei de comerç electrònic.

Distraccions amb el mòbil

Al juny, un accident múltiple entre diversos vehicles a la C-37, a l’altura de Castellfollit del Boix (Bages), va deixar tres morts i tres ferits greus. Un dels morts era un veí de Manresa que circulava a la part davantera d’una furgoneta, tot i que aquesta persona no està relacionada amb el repartiment de paqueteria, segons els investigadors.

Els 10 morts registrats aquest any, conductors de furgoneta, conviden a "una reflexió" els responsables de Trànsit. Per això, en les campanyes preventives específiques per a camions i furgonetes, que sempre es realitzen abans de Nadal, coincidint amb l’increment de repartiments per l’augment de vendes del comerç electrònic, es pretén conscienciar els conductors perquè adoptin més mesures de seguretat.

Els Mossos d’Esquadra i policies locals faran controls al novembre per evitar conduccions inadequades, infraccions de trànsit i, principalment, distraccions al volant amb el telèfon mòbil, ja que molts transportistes l’utilitzen per consultar la direcció a la qual han de portar els paquets. També es reforçarà l’atenció a velocitats inadequades utilitzant mitjans aeris, com els helicòpters.

Drogues i alcohol

Notícies relacionades

El Servei Català de Trànsit, en coordinació amb els agents policials, també tenen previst realitzar una setmana intensiva de controls d’alcohol i drogues al desembre, època en què incrementen els sopars d’empresa.

Tot i que a hores d’ara d’aquest any (fins al 16 d’octubre) els morts a la xarxa viària catalana han descendit un 13% respecte al 2023, a Trànsit li preocupa l’augment dels sinistres amb víctimes que han resultat ferides. En aquest sentit, els lesionats greus en accidents a les carreteres catalanes han augmentat un 8,2% respecte a l’any anterior i un 2% pel que fa als lleus.

Temes:

Manresa