Les últimes tempestes trenquen la tendència negativa als pantans

Les reserves de les conques internes de Catalunya experimenten una pujada de 3 hm3, la primera des de començaments d’estiu. Els pronòstics no esperen precipitacions immediates.

Les últimes tempestes trenquen la tendència negativa als pantans
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

En poc més de dos dies, els embassaments de les conques internes catalanes han recuperat uns tres hectòmetres cúbics d’aigua després de l’episodi de pluges d’aquesta setmana, un increment no excessiu però que suposa un esperançador canvi de tendència després de tres mesos de reculades. Les precipitacions van regar les capçaleres dels rius Ter i Llobregat i els efectes ja es perceben en les dades dels pantans que registra l’ACA (Agència Catalana de l’Aigua). En alguns punts es van superar els 40 litres per metre quadrat, cosa que també va servir per reactivar els rius i recarregar aqüífers, una altra reserva d’aigua clau en èpoques d’escassetat.

Tant el pantà de Sau com el de Susqueda han millorat i se situen al 19% i al 31% respectivament. La Llosa del Cavall també ha augmentat i la Baells supera el 40% del seu volum màxim. De mitjana, les conques internes arriben al 27% de capacitat. Fa dos anys, amb aquestes dades, es va decidir declarar la fase d’excepcionalitat. Però ara les coses són diferents: queden uns quants dies d’octubre i tot novembre, una època en què sol ploure.

Avaluar l’escenari

El Govern no descarta haver d’activar les restriccions que comporta aquest escenari, però si es repeteixen episodis com el de mitjans d’aquesta setmana, aquestes mesures d’estalvi es podran posposar unes setmanes. Dimarts es tornarà a reunir la Comissió Interdepartamental de Sequera per analitzar la situació i avaluar si cal un canvi d’escenari. El Pla Especial de Sequera exigeix decretar l’excepcionalitat en cas que el sistema Ter-Llobregat baixi fins als 145 hm3, però la conselleria ja ha explicat que es pot activar fins i tot abans d’arribar a aquesta xifra.

Més enllà de l’àmbit dels rius Ter i Llobregat, les dades continuen sent negatives. A l’Alt Empordà, Darnius Boadella amb prou feines arriba al 17%, un percentatge que confirma la sequera prolongada a la conca del riu Muga. El pantà de Siurana i el de Riudecanyes continuen pràcticament buits, ja que les pluges han sigut insuficients al sud de Catalunya.

Temperatures a la baixa

Un altre punt que cal tenir en compte és el descens de les temperatures. Durant les pròximes setmanes, l’evaporació serà molt més lenta que durant els dies calorosos, cosa que facilitarà que l’aigua es mantingui als embassaments.

Malgrat això, no hi ha previsió de pluges per a la setmana que ve, almenys a les capçaleres dels rius. Tot i així, les prediccions a mitjà termini del Servei Meteorològic de Catalunya apunten a un octubre i un novembre semblants a la mitjana. Es pot esmentar que, segons aquests pronòstics meteorològics, la segona meitat de novembre seria una mica menys plujosa.

Notícies relacionades

De tota manera, les previsions equivaldrien a més pluges, encara que no es produeixin de manera immediata. El problema, però, és que per sortir de la situació d’escassetat d’aigua que pateix Catalunya des de ja fa temps cal que hi hagi precipitacions per sobre de les mitjanes històriques.

A partir del desembre es torna a obrir un període habitualment sec, que sol durar fins al març. I, en aquest cas, les dades (encara poc fiables, ja que són a llarg termini) que gestiona el Meteocat assenyalen un hivern sec, com els registrats en els últims anys.

Temes:

Govern