Les universitats britàniques reclamen recuperar l’Erasmus

La voluntat del primer ministre Keir Starmer d’acostar postures amb Brussel·les el podria obligar a fer concessions en la mobilitat juvenil.

Un home camina davant d’un edifici de la Universitat d’Oxford. | MATTHEW CHILDS / REUTERS

Un home camina davant d’un edifici de la Universitat d’Oxford. | MATTHEW CHILDS / REUTERS

2
Es llegeix en minuts
Lucas Font
Lucas Font

Corresponsal.

ver +

Les universitats del Regne Unit segueixen amb atenció l’acostament entre el Govern britànic i la Unió Europea després de la victòria del Partit Laborista en les eleccions de juliol. Els principals representants del sector universitari s’han mostrat esperançats davant la possibilitat de recuperar acords de mobilitat juvenil, entre ells el programa Erasmus+, que permetrien recuperar el flux d’estudiants europeus anterior al Brexit. El primer ministre britànic, Keir Starmer, ha insistit que la seva prioritat és aconseguir pactes amb Brussel·les en matèria econòmica, migratòria i de seguretat, però no descarta acostar postures en l’àmbit de la mobilitat per als menors de 30 anys.

El Regne Unit va rebutjar formar part del programa Erasmus+ com a país associat per al període 2021-2027. Una decisió que la Comissió Europea va assegurar que "lamenta" i que el Govern britànic, llavors en mans del Partit Conservador, va prendre per evitar causar irritació entre els membres de la formació que eren més partidaris del Brexit. L’arribada de Starmer a Downing Street ha obert una finestra d’esperança per als defensors del programa d’intercanvi europeu, malgrat que el nou Executiu amb prou feines s’ha pronunciat al respecte, de moment.

El primer ministre britànic ha optat per la prudència en els seus primers mesos de mandat i ha insistit que no té cap intenció de revertir els acords de mobilitat amb la UE en termes generals. Però la seva voluntat d’acostar postures amb Brussel·les en altres àmbits el podria obligar a fer concessions en mobilitat juvenil, un dels temes en els quals més interès ha mostrat la Comissió Europea. Sobre la taula hi ha la possibilitat de concedir visats temporals als europeus menors de 30 anys per estudiar o treballar al Regne Unit –i viceversa–, una opció que veuen amb bons ulls membres destacats del Partit Laborista, entre els quals hi ha l’alcalde de Londres, Sadiq Khan.

Impacte del Brexit

Notícies relacionades

Les universitats britàniques han mostrat la seva decepció davant el mal que els ha causat el Brexit, especialment en la seva capacitat d’atraure talent estranger. "Els requisits de visat s’han convertit en un obstacle per als estudiants que viatgen a la UE o al Regne Unit. Això es deu no només als costos econòmics, sinó també a la falta de familiaritat amb els processos de sol·licitud de visats", explica una portaveu d’Universities UK, l’organisme que representa 141 universitats de tot el país.

El Regne Unit ha implementat el programa Turing com a alternativa a l’Erasmus+ en un intent de mantenir la mobilitat internacional dels seus universitaris. Però alguns experts han alertat sobre les seves deficiències. En el cas que el Govern s’obri a recuperar el programa Erasmus+, hi ha la possibilitat que miri d’incorporar-hi noves condicions.

Temes:

Brexit Govern