"Vull comprar anys de vida"

El cas de la Raquel, una pacient de càncer de mama metastàtic, protagonitza ‘Dona-me’n 5 més’, una campanya per recaptar fons per a la investigació científica d’aquest tipus de tumor.

"Vull comprar anys de vida"
2
Es llegeix en minuts
Olga Pereda
Olga Pereda

Periodista

ver +

L’agost del 2020, al cap de poc de donar a llum per segona vegada, Raquel Campoy va notar que el seu nadó no podia mamar bé. Va avisar la matrona, que va decidir trucar a la ginecòloga perquè la inflamació del pit li resultava molt sospitosa. En qüestió de dies, va rebre un diagnòstic demolidor: càncer de mama en fase metastàtica. És a dir, incurable.

El càncer de mama és el tumor més freqüent en dones: 36.395 cada any a Espanya. Entre un 5% i un 6% són diagnosticades amb càncer de mama metastàtic, amb una expectativa mitjana de vida de cinc anys. Cada any, 6.677 dones moren a Espanya per aquest càncer tan letal. 18 morts al dia.

La metàstasi de Campoy afecta els ossos i el cervell. Es va sotmetre a quimioteràpia i ara rep cada tres setmanes un tractament hospitalari intravenós. És plenament conscient de la seva gravetat, però no es resigna. Té 43 anys i dos fills de 4 i 5 anys pels quals vol "viure el màxim temps possible". La Raquel és un dels rostres de Dona-me’n 5 més, una campanya de la Fundació Cris contra el càncer que té per objectiu recaptar fons per a la investigació. "El tractament del càncer metastàtic tindrà cura si dones suport a la investigació", assegura l’eslògan.

Donar 5 euros (o més) a través de la plataforma de la fundació és, en paraula de la Raquel, "comprar anys de vida". El tractament farmacològic que rep es va aprovar el 1995. "Cada dia dono gràcies als que van decidir invertir en aquest fàrmac. Necessitem recursos per convertir aquesta malaltia en crònica en lloc de mortal", explica.

Notícies relacionades

Els investigadors de la Fundació Cris contra el Càncer treballen per tractar el càncer de mama metastàtic a través de noves teràpies i abordant les resistències que presenta. Ho fan amb programes que són a l’avantguarda de la investigació. Tot un engranatge científic que requereix molts diners.

Catalana assentada a Madrid, la Raquel va haver d’abandonar la seva professió com a organitzadora d’esdeveniments i ara té la incapacitat laboral. "Ara estic estable, però ¿com estaré el mes que ve? No ho sé. Aquesta malaltia és així. No pots fer plans", es lamenta. La comunitat científica està convençuda que el càncer de mama metastàtic podrà passar de letal a crònic en 10 o 15 anys. Però per aconseguir-ho necessita finançament.

Temes:

Medicina +Salut