Sostenibilitat

ENGIE, alineat amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible en el propòsit d'assolir la neutralitat en carboni

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides són un full de ruta fonamental per millorar diferents aspectes que impacten en la qualitat de vida que promouen un desenvolupament sostenible en les seues dimensions social, econòmica i ambiental. Aquest enfocament integral ajuda a orientar els esforços cap a un futur més just i sostenible globalment. En aquest context, el Grup ENGIE es posiciona com un actor clau en l‟acceleració d‟aquesta transició, integrant la sostenibilitat en el centre de la seva estratègia empresarial.

291516

291516 / Engie

6
Es llegeix en minuts

A nivell global, segons les dades de l'informe Sustainable Development Report 2024, Espanya ocupa el lloc 14 de 167 països atenent el grau de compliment dels ODS. Tot i això, el país s'enfronta a importants desafiaments que encara necessita abordar. D'acord amb la informació recollida al document, mentre que l'ODS 5 d'Igualtat de Gènere ha estat assolit, objectius com l'Acció pel Clima (ODS 13), Energia Assequible i No Contaminant (ODS 7) i Treball Decent i Creixement Econòmic (ODS 8) no progressen a la velocitat necessària. El 2023 va ser l'any més càlid registrat des que es tenen registres, segons organismes internacionals com la NASA o l'Organització Meteorològica Mundial (WMO). Les temperatures van augmentar fins a un 1,45ºC, acostant-se al límit d'1,5°C establert a l'Acord de París. Si aquesta tendència continua, es preveu un escalfament de 2,5°C per al 2100, cosa que subratlla la necessitat urgent de posar en marxa accions contundents en matèria climàtica. Tot i que hi ha hagut un increment en el consum d'energies renovables, els sectors del transport i la calefacció continuen representant un obstacle per a l'avenç de l'ODS 7. Així mateix, abordar la pobresa energètica i aconseguir la paritat global en l'accés a l'energia neta també constitueixen reptes prioritaris.

El compromís d'ENGIE amb la sostenibilitat

Conscient d'aquests desafiaments, ENGIE a Espanya integra la sostenibilitat com un pilar fonamental de la seva estratègia empresarial, alineant-se amb l'objectiu d'avançar cap a una economia neutra en carboni i contribuir així activament a la transició energètica.

ENGIE España se ha posicionado como un actor clave en la aceleración de la transición hacia una economía sostenible, alineando su estrategia empresarial con los Objetivos de Desarrollo Sostenible de las Naciones Unidas.

Aquesta visió es tradueix en un model de negoci que concilia els resultats econòmics amb un impacte positiu tangible de la seva activitat tant a les comunitats on opera com al planeta. Per aquest motiu i d'acord amb la seva activitat i propòsit, ENGIE ha identificat sis ODS clau per la seva capacitat per impactar sobre ells: Energia Assequible i No Contaminant (ODS 7), Acció pel Clima (ODS 13), Ciutats i Comunitats Sostenibles ( ODS 11), Indústria, Innovació i Infraestructura (ODS 9), Igualtat d'Oportunitats (ODS 5) i Treball Decent i Creixement Econòmic (ODS 8). A més, reconeix set ODS més com a significatius en el seu model de negoci.

En integrar els ODS a la seva estratègia, ENGIE Espanya ha aconseguit obrir noves oportunitats de negoci, enfortir les relacions amb els seus grups d'interès i fomentar la innovació en sostenibilitat i lluita contra el canvi climàtic. Aquest posicionament es tradueix en un valor compartit a llarg termini, que beneficia tant la companyia com la societat i el medi ambient.

Avenços d'ENGIE en la consecució dels ODS

La companyia ha posat en marxa diverses iniciatives que contribueixen a la consecució de les ODS claus. A l'ODS 5 d'Igualtat de Gènere, destaca el programa "Fifty-Fifty" que busca aconseguir la paritat de gènere en llocs directius. A hores d'ara a Espanya, la presència de dones en llocs de direcció a ENGIE és del 28%; i al Comitè Executiu, un 40% de la representació és femenina. Per a l'any 2030, el Grup ha proposat aconseguir que el 50% de les posicions executives estiguin ocupades per dones. A l'ODS 7 d'Energia Assequible i No Contaminant, ENGIE lidera projectes d'energia renovable que acceleren la transició energètica. A Espanya, actualment compta amb 88 actius renovables que sumen una capacitat de gairebé 1,7GW. A l'ODS 8 de Treball Decent i Creixement Econòmic, la companyia ha implementat una Política de Diversitat, Equitat i Inclusió i ha augmentat significativament les hores de formació per als seus col·laboradors, arribant a 23 hores de formació per persona. A més, el 94% dels empleats compten amb contractes indefinits i al llarg del 2023 ha generat un valor econòmic d'11,3 mil milions d'euros.

Així mateix, ENGIE contribueix als ODS 9, 11 i 13 a través de les solucions innovadores en infraestructura sostenible, ciutats resilients i acció climàtica. A Espanya desenvolupa solucions energètiques com ara biomassa, biogàs o autoconsum solar per ajudar els seus clients a descarbonitzar les seves activitats industrials. Un cas destacat és la planta termosolar d'ús industrial més gran d'Europa, que es troba a les instal·lacions de Heineken España. S'estima que la planta redueixi més d'un 60% del consum de gas fòssil que realitzava l'empresa abans de la seva instal·lació, ajudant-lo a disminuir la petjada de carboni en 8.924,46 tones de CO2. 

D'altra banda, la descarbonització de les ciutats es fa principalment amb les xarxes de fred i de calor. A Espanya, ENGIE ja compta amb 6; la més recent és la de Txantrea, la primera central i xarxa de calor de barri a Navarra. Aquesta instal·lació és una de les de major capacitat energètica a nivell nacional, amb una potència instal·lada de 24,5 MW actualment i amb l'objectiu d'ampliar-se fins als 39 MW a la segona fase.

Aliances i col·laboracions estratègiques 

Al mateix temps que centra el seu impacte de forma prioritària i clau en aquests sis ODS, el Grup ENGIE identifica set ODS més com a significatius per al seu model de negoci i accions futures. Així, alineat amb l'ODS 17, el Grup està activament involucrat en el debat i la iniciativa empresarial al voltant del canvi climàtic i la transició energètica a Espanya. Per això, ha establert aliances estratègiques amb institucions clau. Per exemple, la companyia és sòcia promotora de Forètica i forma part del Consell Empresarial Espanyol de Desenvolupament Sostenible, cosa que li permet liderar el posicionament estratègic davant del canvi climàtic a l'agenda empresarial i afavorir l'intercanvi de bones pràctiques. ENGIE també és membre de la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, reafirmant amb la seva presència en aquest fòrum el compromís amb l'ètica i la responsabilitat empresarial.

A través de un modelo de negocio que genera un impacto positivo tangible, la compañía contribuye a abordar los desafíos globales, mientras crea nuevas oportunidades de crecimiento y fortalece sus vínculos con los grupos de interés.

Notícies relacionades

Per al Grup, la transició cap a una economia neutra en carboni no es pot centrar únicament en un aspecte; les dimensions socials i humanes són fonamentals per garantir que aquest procés de transformació sigui veritablement sostenible. Per això, ENGIE ha elaborat una política específica que estableix els requisits i els principis clau per a una transició justa, impulsant el desenvolupament de l'ocupació i les capacitats locals, la creació de valor econòmic per a les regions i la preservació de la biodiversitat.

Objectiu de Zero Emissions Netes per al 2045

Amb vista a liderar la transició energètica, el Grup ENGIE s'ha proposat assolir zero emissions netes de CO2 en tots els seus abasts per al 2045. Aquest ambiciós objectiu reflecteix el ferm compromís amb l'ODS 13 d'Acció pel Clima amb què es busca contribuir mantenir l'augment de temperatura global molt per sota dels 2°C. Per aconseguir-ho, la companyia es recolza en dos eixos estratègics: la finalització de les seves activitats relacionades amb el carbó, amb dates límit del 2025 a Europa i del 2027 a nivell global, i l'acceleració en el desenvolupament d'energies renovables i gasos verds. El Grup s'enfronta, així, a un entorn de canvi sense precedents, en què la transició energètica i la sostenibilitat són fonamentals per enfrontar les crisis actuals. Això suposa un enorme desafiament, però també una oportunitat apassionant per a la companyia, que treballa a descarbonitzar la seva activitat i oferir solucions que permetin als clients reduir les seves emissions i el consum energètic.

Temes:

Compromís