FINALISTA DEL Premi BBVA a la sostenibilitat empresarial

Jaume Serra, cofundador d'Additive Spaces: «Es pot imprimir un habitatge unifamiliar de 110 m² en dues jornades laborals»

Amb aquest premi, BBVA reforça un any més la seva aposta pel progrés econòmic i social dels territoris on és present. Les empreses finalistes de la segona edició del Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial exemplifiquen com el teixit empresarial català treballa per avançar cap a una economia baixa en carboni. A més, són una inspiració per a moltes pimes que tot just comencen aquest procés. Aquesta iniciativa és un exemple de com BBVA impulsa l’adopció de models de negoci més sostenibles i inclusius, oferint a les empreses acompanyament i suport expert amb finançament i assessorament.

Una de les construccions de lempresa.

Una de les construccions de lempresa.

3
Es llegeix en minuts
Alberto G. Reina

-Creu que el baix nivell de digitalització i innovació en el sector de l’edificació afecta els seus nivells d’eficiència?

És clar. La manca d’adopció d’eines digitals com la planificació automatitzada, la gestió de projectes basada en dades i l’ús de tecnologies avançades com la impressió 3D provoca retards, desaprofitament de materials i una menor productivitat. Els processos tradicionals, en la seva majoria manuals i amb una limitada integració tecnològica, no permeten aprofitar al màxim les capacitats del mercat actual.

-Per què l’aplicació de la impressió 3D en l’edificació és més sostenible?

Perquè optimitza tant el disseny del producte com l’ús de materials, reduint-ne el desaprofitament. En els mètodes tradicionals de construcció, sovint es generen residus significatius degut als talls i ajustaments manuals, mentre que la impressió 3D utilitza només la quantitat necessària de material. A més, aquest procés permet l’ús de materials reciclats o més ecològics, contribuint a la reducció de la petjada de carboni dels projectes. També té un menor impacte en termes d’emissions de CO₂, ja que els temps de construcció més curts impliquen un menor ús de maquinària pesada i energia.

-La impressió 3D també ofereix avantatges en la personalització de les construccions?

És una de les seves majors avantatges. Aquesta tecnologia permet dissenyar i construir estructures adaptades a les necessitats i preferències individuals de cada client, cosa que seria complicat i costós amb els mètodes tradicionals. La impressió 3D ofereix la flexibilitat de crear formes complexes o dissenys únics sense incrementar significativament els costos, convertint-la en una opció atractiva per a projectes arquitectònics personalitzats. A més, permet modificacions sobre la marxa, facilitant ajustaments ràpids que en altres processos implicarien un treball més lent i costós.

-Es redueixen els temps d’execució amb aquesta tecnologia?

Es redueixen considerablement, ja que el procés és molt més automatitzat i precís. A diferència de la construcció tradicional, que depèn de múltiples fases manuals i de la coordinació de diversos equips de treball, la impressió 3D pot realitzar de manera contínua la producció de peces o fins i tot d’estructures completes en un sol pas. Això elimina molts dels retards associats a la programació, la logística i els imprevistos típics de la construcció manual. En alguns casos, s’han reduït els temps d’execució fins a un 50%, cosa que no només millora l’eficiència, sinó que també redueix els costos associats a la mà d’obra i la maquinària. Per tenir una referència: es pot imprimir tota l’estructura de tancament d’un habitatge unifamiliar de cent metres quadrats en dues jornades laborals.

-Quins materials imprimibles esteu utilitzant?

Els materials més comuns són morters de ciment i formigons especials, plàstics i compostos adaptats per ser imprimibles. També s’estan explorant opcions més sostenibles com biocompostos, morters de terra o materials reciclats que puguin complir amb els requisits estructurals. A mesura que la tecnologia avança, és probable que els materials evolucionin cap a fórmules més resistents, lleugeres i respectuoses amb el medi ambient.

-És aquest sistema constructiu més car que el tradicional?

En termes de costos inicials, la impressió 3D pot semblar més cara a causa de la inversió en maquinària i el desenvolupament tecnològic. Tot i això, quan es consideren els beneficis a llarg termini, com la reducció dels temps de construcció, el menor ús de materials i l’estalvi en mà d’obra, aquest sistema pot ser més rendible que els mètodes tradicionals. A més, els costos de la impressió 3D estan disminuint a mesura que la tecnologia es popularitza i es perfecciona.

Notícies relacionades

Quina valoració fa la seva empresa d’aquesta selecció com a finalista en el Premi BBVA a la Sostenibilitat Empresarial?

És un gran honor i un reconeixement al nostre compromís amb la sostenibilitat i l’impacte positiu que busquem generar en el nostre entorn. Aquesta selecció ens motiva a continuar esforçant-nos en la nostra missió de generar una petjada positiva a nivell social, econòmic i mediambiental, i ens ajuda a seguir compartint i divulgant les nostres bones pràctiques perquè el canvi cap a la sostenibilitat sigui encara més ampli i efectiu.

Temes:

BBVA