Estudi científic

Un dispositiu millora els símptomes de depressió major

L’eina d’estimulació cerebral ha sigut posada a prova en un assaig clínic amb gairebé 200 pacients del Regne Unit i els Estats Units.

Un dispositiu millora els símptomes de depressió major
2
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

Més de 280 milions de persones de tot el món tenen depressió, una malaltia cada vegada més freqüent que, ara com ara, ja constitueix una de les principals causes de discapacitat al globus. La gran majoria de casos diagnosticats aconsegueixen millorar mitjançant la teràpia psicològica o l’ús de fàrmacs antidepressius però, tot i així, es calcula que gairebé un terç dels pacients, els que presenten un quadre més greu, no aconsegueixen millorar amb aquests enfocaments.

Des de fa uns anys, diversos hospitals i centres de recerca de tot el món han començat a estudiar l’eficàcia d’un dispositiu d’estimulació cerebral contra la depressió major. Ara, per primera vegada, un assaig clínic posa a prova l’ús d’aquests dispositius en l’entorn domèstic i conclou que sí que poden ser útils per ajudar els pacients amb quadros més greus de depressió sense necessitat de desplaçar-se fins a un centre de salut.

El treball, liderat pel Kings College de Londres i publicat ahir a la revista Nature Medicine, recull els resultats d’un assaig clínic a gran escala fet en 174 pacients amb depressió major residents tant al Regne Unit com als Estats Units. En el marc d’aquest estudi, els investigadors van desenvolupar un protocol que consistia a ensenyar els pacients a utilitzar un dispositiu d’estimulació cerebral (dissenyat per aplicar un corrent continu feble a través d’elèctrodes col·locats al cuir cabellut i el front) a les seves llars mentre parlaven amb un professional mèdic en temps real mitjançant videotrucada. La meitat del grup de voluntaris van utilitzar un aparell real mentre que l’altre va fer un procediment placebo. Les proves es van allargar un total de 10 setmanes i, a partir d’allà, els investigadors en van fer l’avaluació.

Notícies relacionades

Real i placebo

Les anàlisis indiquen que tots els participants van millorar, tant en el grup que va passar pel procediment real com en l’equip de placebo. Tot i que, això sí, les millores van ser fins a 0,4 punts més grans entre els pacients que havien passat per la teràpia d’estimulació cerebral real. "Aquest tractament ha demostrat millorar notablement els símptomes depressius, la resposta clínica i les taxes de remissió entre els pacients amb depressió major. Durant l’estudi tampoc hem observat esdeveniments adversos greus relacionats amb l’ús d’aquests dispositius", afirma l’equip liderat per Cynthia Fu, investigadora del Kings College i primera autora del treball.

Temes:

Salut mental