Espanya tindrà el primer cos d’inspectors sobre la nova tecnologia
L’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (Aesia) vetllarà pel compliment del nou reglament europeu i podrà aplicar sancions.
Amb la recent entrada en vigor del reglament europeu sobre intel·ligència artificial a l’agost, la seva aplicació s’ha convertit en una de les preguntes recurrents que més interès desperta. ¿I ara què? Sota aquesta premissa, la directora científica i cofundadora de la Fundació Ellis Alicante, Nuria Oliver, va plantejar dilluns com el marc regulatori està interactuant amb la governança a dos destacats i privilegiats interlocutors: David Fernández Llorca, representant del Centre Europeu Transparència Algorítmica i Reglament Europeu IA de la Comissió Europea, i Ignasi Belda, director general de l’Agència Espanyola de Supervisió de la Intel·ligència Artificial (Aesia).
Entre les respostes, un dels aspectes més nous és la imminent posada en funcionament del primer cos d’inspectors espanyols d’intel·ligència artificial. Ignasi Belda va confirmar que el primer paper de l’Aesia és supervisar el compliment del reglament europeu. "S’aplicarà a tothom que estigui operant al país. Espanya va crear la primera agència a Europa i ha desenvolupat una clara aposta per aquesta tecnologia", va assenyalar. No obstant, va fer un missatge de "tranquil·litat" a les empreses per aclarir que "les coses es posaran fàcils" amb referència a un procés progressiu, en el qual primer hi haurà advertències i tot un procés didàctic al voltant del que suposa la norma europea.
Això ha servit de punta de llança per explicar el treball de l’Aesia i també per visibilitzar el lideratge que vol exercir Espanya en la matèria. Els inspectors tindran potestat sancionadora i les multes poden arribar fins als 35 milions o el 7% de la facturació mundial. "Tot i que estic convençut que a Espanya no passarà", va puntualitzar.
No obstant, el debat plantejat per Oliver va servir també per avaluar els primers efectes de la llei de serveis digitals, vigent des de fa dos anys, com una norma que ha introduït certs límits que, en aquell moment, eren necessaris . Fernández va qualificar el reglament de "miracle", perquè vist amb perspectiva, es va fer en temps rècord.
No traspassar drets
Notícies relacionadesFernández va abordar l’eix vertebrador del "risc" que està recollit en l’articulat europeu i va explicar com s’han establert de menys a més, cosa que s’ha traduït en una proposta "disruptiva". "Tot gira entorn del risc que suposa per a la seguretat" de persones i empreses i, entre aquests riscos, el responsable del Joint Research Centre –que dona suport tècnic a la Comissió Europea en aquesta matèria– va posar com a límit no traspassar tot el que marquen els "drets fonamentals".
Belda també va llançar un missatge tranquil·litzador a la ciutadania, ja que el paraigua protector respon a grans consensos al voltant de prohibir desenvolupaments dirigits a tècniques subliminars (saber el que pensem).
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- salut mental Els diagnòstics de TDAH entre els adults creixen en els últims anys
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- LA VISITA BLAUGRANA AL COLISEUM Cinc anys amb un zero a Getafe
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034