Les tabaqueres s’hauran de fer càrrec de reciclar les burilles

El Consell de Ministres aprova el decret llei que regula la gestió d’aquests residus, que inclou que la indústria hagi de finançar la neteja de platges i carrers.

Les tabaqueres s’hauran de fer càrrec de reciclar les burilles
1
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio
Valentina Raffio

Periodista.

Especialista en ciència, salut i medi ambient.

Ubicada/t a Barcelona.

ver +

El Consell de Ministres va aprovar ahir un reial decret en què es desglossa, pas per pas, com haurà de ser la nova normativa relativa a la gestió dels residus derivats del tabac. El text destaca, entre altres, que a partir d’ara les empreses tabaqueres hauran de fer-se càrrec del reciclatge de les burilles, de finançar la neteja d’aquests productes escampats ja sigui als carrers o a les platges –incloent-hi la de les infraestructures de sanejament i depuració–, de contribuir a les tasques de conscienciació ciutadana per reduir aquests residus i, fins i tot, de finançar estudis sobre l’impacte en el medi natural.

Tal com apunten diversos estudis, les burilles destaquen com un dels deu productes de plàstic d’un sol ús que apareixen més sovint a les platges de la Unió Europea. "Aquesta directiva pretén reduir l’enorme impacte ambiental causat per aquests residus", va afirmar ahir el Ministeri per a la Transició Ecològica.

La directiva aprovada ahir també estableix que tots els ajuntaments podran establir limitacions a l’hora de fumar a les platges i, fins i tot, podran imposar sancions a qui incompleixi aquesta directiva. A Barcelona, per exemple, fa dos anys que aquesta mesura ja és vigent i des d’aleshores es prohibeix explícitament fumar en les zones de sorra i bany, amb unes multes que voregen els 30 euros. En el conjunt de Catalunya, a l’estiu ja es van comptabilitzar un total de 52 platges adherides a la iniciativa.

Notícies relacionades

S’estima que en el conjunt d’Espanya es generen anualment unes 2.720 tones de burilles i almenys el 70% acaben a terra. En els entorns urbans, segons han constatat diverses inspeccions, de mitjana hi ha 0,1 burilles per metre quadrat. A les platges, representen més del 25% dels residus recollits.

La Taula del Tabac, d’altra banda, va informar ahir que els productors de cigarretes han constituït Ávora, una associació sense ànim de lucre que neix amb l’objectiu de donar resposta a les noves obligacions derivades d’aquest reial decret.