La diversitat, clau en l’evolució de la intel·ligència artificial

Nuria Oliver, Patricia Sanz, Irene Barrera i Blanca Losada aposten per la inclusió com a fórmula d’humanització de la tecnologia.

La diversitat, clau en l’evolució de la intel·ligència artificial
2
Es llegeix en minuts
ANA JOVER

L’impacte que la intel·ligència artificial està provocant en la societat és innegable. El risc d’encasellar el desenvolupament d’aquesta tecnologia en l’àmbit exclusivament industrial o productiu tenalla la gran amalgama d’oportunitats que genera o està generant en el dia a dia, però perquè aquest canvi cali en una societat de benestar és imprescindible que els sistemes dissenyats no beguin exclusivament de les fonts de dades.

Aquesta base és la que van abordar les expertes Nuria Oliver, Irene Barrena i Patricia Sanz en la segona taula que es va fer en el III Fòrum Europeu d’Intel·ligència Artificial.

La presidenta de Fortia Energía, Blanca Losada, va obrir un debat en què va demanar a les ponents obrir la perspectiva tecnològica a altres realitats amb què treballen aquestes professionals en les seves empreses i entitats. En aquest sentit, l’enginyera i cofundadora d’ELLIS Alicante, Nuria Oliver, va concloure que: "Sense diversitat, no hi ha futur, i tampoc hi ha futur per a la intel·ligència artificial".

Sobre el seu apunt, la responsable de Recursos Humans del grup ONCE, Patricia Sanz, va afegir que, "per contribuir a una societat inclusiva, la tecnologia és una oportunitat i la IA encara ho és més". Per aconseguir-ho, companyies com IBM consideren que el desenvolupament d’aquesta tecnologia ha de ser, "per principis, oberta, transparent i ha de servir per a tots", segons va exposar Irene Barrena.

"Corrector imprescindible"

Les conclusions van formar part de tres exposicions molt riques perquè van visibilitzar el treball que les tres entitats aporten al camp de la intel·ligència artificial. Així, la primera a intervenir va ser Nuria Oliver, una de les promotores d’aquesta trobada europea. Oliver va resumir les línies de recerca d’ELLIS Alicante i, sobretot, va destacar el perill de no incloure en els algoritmes la diversitat. Per a la científica, aquest element és un corrector imprescindible, especialment en els àmbits dels biaixos de gènere i els d’opinió.

"La falta de diversitat genera les denominades cambres de ressonància i les bombolles filtre", amb referència a les recomanacions que ens fan les plataformes de coses que ens agraden i que, per tant, deixen fora totes aquelles sobre les quals discrepem. "Reforcen els nostres interessos", va dir Oliver, i sobre això va voler advertir que "porten a la polarització".

Discapacitat

Notícies relacionades

Per la seva banda, Patricia Sanz, vicepresidenta de Recursos Humans i Inclusió Digital del grup ONCE, va assenyalar que els avenços que fan no van exclusivament dirigits a persones cegues o amb discapacitat. Sanz va posar el focus en les aportacions més enllà del que és estudiar i treballar. Com a exemple va detallar l’ús de l’algoritme Inclunia per a la recerca de talent, que té en compte la variable de discapacitat. "Estem en un moment disruptiu en què hem de compartir l’univers amb un tipus d’intel·ligència que no és humana. Intentar oferir una visió polifacètica serà clau", va rematar.

Finalment, la responsable de Recursos Humans d’IBM, Irene Barrena, va abordar com la companyia ha introduït l’ús de la IA en els recursos humans i com pot "servir per a la gestió proactiva del talent". Segons la seva opinió, una de les claus serà evitar que "la fractura digital ens porti a una de social". "Per ser conscient d’aquest desafiament és imprescindible governança de la dada", va puntualitzar davant un auditori ple.