L’ajuntament dona per amortitzada l’aposta per la Copa Amèrica

El consistori afirma que ha aconseguit recuperar el prestigi internacional de Barcelona, impulsar l’economia blava i accelerar les obres pendents

L’ajuntament dona per amortitzada l’aposta per la Copa Amèrica
2
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’Ajuntament de Barcelona va comunicar dimarts als organitzadors de la Copa Amèrica de vela que no vol repetir com a seu de la competició esportiva i tecnològica perquè ja ha aconseguit els objectius que perseguia. La reunió que van mantenir el tinent d’alcaldia d’Economia i el conseller delegat de l’America’s Cup Event (ACE) i director de l’Emirates Team New Zealand, Grant Dalton, va deixar les coses tan clares que, poc després, l’equip defensor va emetre un comunicat en el qual descartava la capital catalana per falta d’espai per créixer al port.

Des de diumenge, una vegada els neozelandesos van aixecar el trofeu de la Copa de les Cent Guinees i es van proclamar vencedors de la 37a edició, la negociació estava en marxa. No obstant, Barcelona ja havia compartit missatges que evidenciaven que no pretenia acollir l’edició següent, prevista probablement per al 2026. Valls va explicar a EL PERIÓDICO que les raons per les quals la ciutat va optar a allotjar la cita global el 2021 ara no es donen.

El tinent d’alcaldia pensa que s’ha recuperat el "reconeixement internacional" que llavors s’havia perdut, fruit de la pandèmia i del procés. Aquesta projecció ha beneficiat tant Barcelona com la mateixa Copa Amèrica, en la qual han participat 2,56 milions de persones, segons dades de l’ACE. El consistori va traslladar a Dalton que està satisfet amb la celebració, però que la seva voluntat està lluny de voler convertir-se en "seu permanent" de l’esdeveniment.

Entre els propòsits que Barcelona també considera assolits hi ha la reconnexió de la ciutat amb el mar; la popularització de la vela, amb programes com el Viu la Vela; l’impuls de l’economia blava, i l’acceleració d’obres al litoral, tant al Port Vell com al Port Olímpic. A més, hi ha una sèrie de projectes de llegat vinculats a la descarbonització del sector nàutic o a la defensa del Mediterrani davant el canvi climàtic que ja han arrencat i es pretenen seguir.

Tot això ja s’ha complert, pensa el govern municipal. Per això, quan dimarts Dalton va obrir el ball per parlar de futur, la resposta va ser taxativa. Perquè la Copa Amèrica sigui possible és imprescindible que les administracions hi inverteixin, cosa que Barcelona no està disposada a fer ara. "Tots dos compartim la idea que la celebració ha sigut un èxit", va insistir Valls.

Més espai

Notícies relacionades

La negativa a continuar invertint-hi recursos públics va provocar que, poc després, l’equip neozelandès informés que les seves necessitats de creixement dels pròxims anys no s’adapten a aquesta nova realitat de la capital catalana. Els kiwis volen tenir espai, perquè, en el cas que hi hagi més equips en l’edició següent, tinguin lloc. No obstant, des del Port de Barcelona ja s’havien mantingut converses a principis d’any per aconseguir-ho i veien viable que ho fessin almenys dos més.

La capital catalana tenia una clàusula firmada amb l’ACE segons la qual tenia 90 dies per prendre una decisió sobre la seva continuïtat. Només ha necessitat tres dies. Malgrat aquest tancament abrupte, encara s’ha de realitzar una valoració sobre l’impacte econòmic de la celebració i contrastar si les previsions que va fer la Universitat Pompeu Fabra l’any passat s’han complert.