L’oposició municipal afirma que el balanç queda "lluny" de la previsió

Els grups volen una auditoria "real" i "sense triomfalismes" que avaluï les xifres de l’esdeveniment, la despesa pública i el seu retorn a la ciutat

Peter Burling aixeca la copa.  | JORDI COTRINA

Peter Burling aixeca la copa. | JORDI COTRINA

2
Es llegeix en minuts
Judith Cutrona
Judith Cutrona

Ubicada/t a Barcelona

ver +

No és la primera vegada que els grups municipals de l’ajuntament reclamen conèixer les dades sobre l’impacte de la Copa Amèrica de vela a la ciutat, però ahir ho van fer amb més insistència després de l’anunci que Barcelona no vol repetir l’esdeveniment. L’oposició es va pronunciar en les rodes de premsa per presentar les iniciatives del ple d’aquest divendres, que es van centrar en la recent notícia. Van demanar una auditoria que avaluï les xifres de l’esdeveniment, alhora que van retreure al govern municipal que la competició ha quedat "bastant lluny" del que s’havia previst.

"Que aquesta decisió que pretén semblar una separació amistosa no serveixi per diluir ni per amagar responsabilitats o per evitar els comptes", va dir el portaveu adjunt de Junts, Damià Calvet, que va recordar que el govern es va comprometre a fer una auditoria mitjançant la Fundació Barcelona Capital Nàutica. Per això van insistir a fer-la ara per avaluar la despesa pública i el retorn a la ciutat, i que també s’hi inclogui el programa d’activitats de la Regata Cultural.

Per al portaveu d’ERC, Jordi Castellana, fins ara les "dades fiables" han sigut poques. A més, va considerar que "s’ha fet molta frivolitat" valorant la competició mitjançant sensacions i no amb xifres. "De moment, pel que sembla, el llegat de la Copa Amèrica queda bastant lluny del que es podia preveure", va lamentar.

Janet Sanz, portaveu de BComú i futura líder del grup a partir de la setmana que ve quan marxi l’exalcaldessa Ada Colau, va exigir que aquesta auditoria sigui "un balanç real, no triomfalista". Va assenyalar que "no s’han complert els acords que s’havien de complir" i va retreure al govern socialista no haver fet autocrítica, "que és la que algunes hem fet", va dir amb referència al fet que Colau va reconèixer que es va equivocar per haver acollit la competició.

Justament per al ple d’aquest divendres, el PP portava entre les seves iniciatives una pregunta dirigida a l’alcalde, Jaume Collboni, sobre el seu plantejament perquè la Copa Amèrica repetís a la ciutat. Una pregunta que, lògicament, canviarà i serà: "¿Què no ha fet perquè Barcelona perdi la pròxima Copa Amèrica?". El líder del grup, Daniel Sirera, es va anticipar a la resposta i va retreure a Collboni que "no ha fet res". Tot i que també va reclamar conèixer les dades, va avisar que no només es tracta d’un compte de resultats.

"El no a tot"

Notícies relacionades

"Per desgràcia se surten amb la seva els del no a tot", va dir el líder de Vox, Gonzalo de Oro, que va opinar que Collboni "demostra cada dia ser un indigne successor de Colau". Va lamentar que, per exemple, la competició no hagi propiciat l’arribada de més turistes a la ciutat.

Mentrestant, el tinent d’alcaldia d’Economia, Jordi Valls, va defensar que la Copa Amèrica "ha sigut un èxit" i que Barcelona té l’oportunitat de poder acollir altres esdeveniments. Respecte a les peticions per compartir aquesta informació, va assegurar que el govern municipal no té cap problema a fer-ho i que es duran a terme auditories sobre el seu impacte.