Temporada de tardor

L’Hospitalet consolida la seva centralitat cultural metropolitana

La nueva diva del soul europea Shirley Davis & The Silverbacks actuará en el LH Blues & Boogie.

La nueva diva del soul europea Shirley Davis & The Silverbacks actuará en el LH Blues & Boogie. / Archivo

4
Es llegeix en minuts

L’Hospitalet es posiciona com un nou pol cultural de l’àrea metropolitana de Barcelona, un espai on la cultura de proximitat pren protagonisme amb una oferta accessible, equitativa i descentralitzada que s’estén per tot el territori. La ciutat aposta per crear un teixit cultural divers i dinàmic que arribi a tots els barris, que faciliti l’accés a música en directe, teatre, exposicions i altres formes d’expressió artística.

El model cultural de l’Hospitalet, una aposta personal del nou alcalde, David Quirós, respon a l’actual realitat metropolitana, en la qual les ciutats han d’estendre la seva acció cultural més enllà dels límits municipals per integrar els territoris veïns. Iniciatives com ara Dansa Metropolitana, a la primavera, o la biennal europea Manifesta 15 són exemples de com la cooperació i la descentralització són claus per garantir l’accés universal a la cultura i connectar els municipis de l’entorn.

En aquest context, l’aposta de l’Ajuntament pel Districte Cultural ha fet que es consolidi com un projecte estratègic que afavoreix l’arrelament de nous talents i també l’atracció d’iniciatives creatives. El resultat és un entorn cultural viu i divers que acull més de 500 agents i iniciatives professionals, com estudis d’artistes, locals d’assaig, espais de producció audiovisual, galeries d’art, estudis de disseny, tallers de moda i de joieria i molts altres espais creatius. Entre les seves noves incorporacions, destaca l’artista Rosalía, que ha adquirit un edifici per transformar-lo en un estudi de gravació.

Presentació de la temporada cultural a l’Auditori Barradas /

ARXIU

Una nova temporada cultural

Ara, amb l’arribada de la tardor, l’Hospitalet desplega una nova temporada cultural que reafirma la seva posició com a epicentre de la cultura de l’àrea metropolitana de Barcelona amb un esclat de propostes que conviden a descobrir la ciutat des d’una nova perspectiva artística.

El Teatre Joventut acollirà un ampli ventall d’espectacles. Obres com Flamenco Kitchen, que explora la precarietat laboral a través del ritme del flamenc (27 d’octubre); L’eixida, basada en el text premiat de Marta Momblant (8 de desembre); Conqueridors, una comèdia amb text de Ramon Madaula (19 d’octubre), o Amnèsia, amb Mercè Arànega i direcció de Nelson Valente (1 de desembre), són només algunes de les produccions destacades que posaran en escena històries emocionants i d’actualitat.

El resultat és un entorn cultural viu i divers d’espais creatius

A més a més, a partir del mes de novembre, el Teatre Joventut i l’Auditori Barradas compartiran la programació d’una nova edició del Festival Acròbates, en la qual la música i la paraula es donen la mà. Actuacions com les de Mishima (9 de novembre), Lídia Pujol (24 de novembre) i l’homenatge al centenari de Joan Salvat-Papasseit Visca l’amor (14 de novembre), amb Jordi Boixaderas i Marina Prades, marcaran una edició que fusiona poesia i música amb gran elegància.

De la fotografia al flamenc

L’oferta artística d’aquesta tardor no es queda enrere. El Centre d’Art Tecla Sala organitza una revisió de l’obra de la fotògrafa Pilar Aymerich, Premi Nacional de Fotografia 2021, del 24 d’octubre al 30 de març de 2025.

L’exposició «Pilar Aymerich. Memòria viscuda» és la primera retrospectiva d’una de les autores fonamentals de la fotografia espanyola. La selecció d’obres, a càrrec de la comissària Neus Miró, comprèn la seva trajectòria des de finals dels 60 fins al 2007.

Dïàspora, 2021 /

ARXIU

En el marc de la biennal Manifesta 15, l’Hospitalet participa en la instal·lació Diàspora, de Binta Diaw, formada per una xarxa de 800 metres de trenes que han sigut produïdes in situ a Can Trinxet per un col·lectiu de dones africanes de la ciutat. El festival Pajarracos, pájaros y pajaritos (del 8 al 10 de novembre) també s’incorpora a la biennal com a projecte local. Aquesta proposta s’ha realitzat de forma comunitària entre agents artístics i culturals del Districte Cultural L’Hospitalet i de la ciutat, que combinen art contemporani, flamenc i creació popular en diferents barris de la ciutat.

Grans espectacles musicals

El novembre a l’Hospitalet és sinònim de grans espectacles musicals que converteixen la ciutat en un escenari que atrau milers d’espectadors. El Festival Django L’H portarà a la ciutat, de l’11 al 17 de novembre, el millor jazz manouche, amb propostes internacionals com La Verdine i el grup de moda en el gènere, Maria Pascual & The Kind of Gypsies.

Manifestació Jo també soc adúltera, per la despenalitzación de l’adulteri. Barcelona, 1976. /

Pilar Aymerich

L’emblemàtica Sala Salamandra posa la banda sonora a l’skyline més industrial de la ciutat amb la potència del grup de Toronto Danko Jones (17 d’octubre). La sala serà, a més, l’escenari còmplice de la tornada d’una de les bandes de culte de la música electrònica dels anys 80, Esplendor Geométrico (26 d’octubre), i de la foscor sense límits de Cradle of Filth i Butcher Babies (22 de novembre).

El Festival Acròbates, Django i Blues & Boogie són un gran reclam

La tardor es completa amb l’insòlit JJ Festival (9 de novembre) i amb la cirereta musical: L’H Blues & Boogie, del 25 d’octubre al 30 de novembre. El cicle, organitzat pel Centre Cultural Collblanc-la Torrassa amb la col·laboració de la Societat de Blues de Barcelona, és una de les cites assenyalades de la música d’arrel afroamericana a Catalunya, i és majoritàriament gratuït. Aquesta edició és marcadament femenina, amb noms com Shirley Davis & The Silverbacks, considerada la nova diva del soul europeu; C.T. Powell & Bluedays o Perra Blanco, amb el seu directe explosiu.