València es postula per tornar a acollir la competició davant la negativa de BCN

L’alcaldessa Catalá creu que és «coherent» amb el model de turisme i vol patrocini privat / El Govern regional diu que és la "casa natural" de la cita

València es postula per tornar a acollir la competició davant la negativa de BCN
2
Es llegeix en minuts
JOSÉ PARRILLA

L’alcaldessa de València, María José Catalá, i el president de la Generalitat, Carlos Mazón, van confirmar ja dimarts la seva voluntat de portar la Copa Amèrica a València després de la celebració de la seva última edició a Barcelona i la negativa de la ciutat a repetir com a seu de la que està considerada la regata més antiga del món. Catalá va assegurar que és un tema que es treballa "tranquil·lament, prudentment", i que és "coherent" amb la "política turística" que vol per a la ciutat. És més, va fer una crida al sector privat per implicar-se en aquest projecte més enllà de l’impuls que puguin donar-li les administracions. Mazón, per la seva banda, va dir que València és la "casa natural" d’aquesta competició i que farà "tot el possible" perquè torni.

La victòria de l’Emirates Team New Zealand facilita la tornada de la Copa America a València després d’haver-la acollit ja en els anys 2007 i 2009. El seu gerent, Grant Dalton, ja ho va intentar per a aquesta última edició, la 37a, però l’anterior alcalde, Joan Ribó, la va desestimar per l’elevat cànon que calia pagar: al voltant de 80 milions d’euros. A més, amb el final de la col·laboració entre Barcelona i l’equip neozelandès i amb un nou govern municipal a València, la capital del Túria pot tornar a la càrrega. I així ho va confirmar l’alcaldessa: "Nosaltres pensem que és un esdeveniment que al seu dia va reportar avantatges a la ciutat i treballarem per recuperar-lo. Ja ho vaig dir en campanya, els anteriors governs, tant autonòmic com local, van abaixar els braços i van perdre l’oportunitat en benefici de Barcelona, que ha fet unes instal·lacions i evidentment ara és un competidor que no existia".

"Impacte permanent"

Respecte a la polèmica sobre continuar augmentant el turisme o controlar-lo, Catalá va explicar que la Copa Amèrica "és un esdeveniment que va fer que molts dels integrants dels equips vinguessin a viure València". "No és, per tant, un turisme puntual, sinó que té un impacte permanent en el temps. València, en lloc d’apostar per un turisme low cost, un turisme d’hores, que no genera un gran impacte sobre la ciutat, ha d’apostar per un turisme especialitzat, de qualitat, que generi impacte a la ciutat i dins d’aquesta estratègia veig absolutament coherent la nostra aposta per la Copa Amèrica".

Notícies relacionades

Catalá tampoc veu problemes en el finançament de l’esdeveniment, un assumpte capital en les edicions valencianes del 2007 i el 2009, que van costar 400 milions a la ciutat que mai es van recuperar i que va haver d’assumir el Govern central. Segons el seu parer, "les coses canvien i nosaltres sempre treballem amb la presència de patrocinadors privats. Les administracions han d’impulsar, però si hi ha un rèdit econòmic, el sector privat també ha d’ajudar", va apuntar.

Per la seva banda, Mazón va assegurar que farà "tot el possible" perquè la Copa Amèrica torni a València, "la casa natural" de la competició nàutica. "Ja he dit que he fet, faig i faré tot el possible perquè la Copa Amèrica torni a la seva casa natural, que és València, i que incomprensiblement l’expresident Ximo Puig i l’exalcalde Joan Ribó van deixar escapar", va manifestar. "No em rendiré amb aquesta qüestió", va acabar dient.