Noves denúncies d’abusos sexuals en excursions dels Jesuïtes de Casp

Un exalumne explica que va patir tocaments per part de Francesc Peris i Raimon Algueró, el nom del qual no figurava en la llista d’agressors que la companyia va fer pública. Dues antigues alumnes més també destapen abusos en les sortides.

Noves denúncies d’abusos sexuals en excursions dels Jesuïtes de Casp
5
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El sacerdot Raimon Algueró (1931-2017) va morir als 85 anys després d’haver-se passat més de mitja vida com a professor i catequista a l’escola jesuïta de Casp, a Barcelona, on va crear l’AGRUECC (Agrupació Excursionista del Col·legi de Casp). Sota aquestes sigles s’organitzaven sortides que duraven diversos dies, per escalar muntanyes de la geografia catalana. Al capdavant d’aquestes escapades hi havia Algueró i un altre sacerdot una mica més jove i tan excursionista com ell, Francesc Peris, un depredador de menors.

A l’informe que la Companyia de Jesús a Catalunya va fer públic aquest estiu, gestat a partir d’una auditoria privada amb el bufet Quatrecases, s’admetien abusos perpetrats per 44 professors d’escoles d’aquesta organització educativa. D’aquests, 29 són docents religiosos, la majoria sacerdots de les escoles Sant Ignasi i Casp de Barcelona. A més, es van llegir en veu alta els noms de 14 d’aquests jesuïtes. El de Francesc Peris, entre ells, però no el de Raimon Algueró. Consultats per EL PERIÓDICO, els Jesuïtes confirmen que Algueró és un dels 15 docents restants dels quals, malgrat que existeixen sospites, es va optar per no identificar de manera pública.

Després de l’estrena de La fugida, un documental de 3Cat i EL PERIÓDICO sobre l’encobriment de la pederàstia en les escoles religioses dels jesuïtes, exalumnes de les escoles jesuïtes de Casp i Sant Ignasi han continuat contactant amb EL PERIÓDICO, i amb els Mossos d’Esquadra, per denunciar més abusos tant de Peris com de Lluís Tó. En total, durant els últims mesos s’han presentat quatre denúncies: dues contra Tó i dues contra Peris. Un dels denunciants de Peris, a més, també ha acusat Algueró.

Refugis i botigues

Josep D. C. va néixer el 1961 i va entrar en els Jesuïtes de Casp el 1967. Els seus pares eren molt religiosos i per això, igual que els seus germans, van elegir per a tots ells aquesta escola que recorda governada per sacerdots que vivien "obsessionats amb el sexe". El Josep era membre de l’AGRUECC. Durant les escapades que va fer amb Peris i Algueró en els 70 va patir abusos sexuals per part de tots dos.

Pel Josep, Algueró era oposat a Peris. "Tenia cara de sant, i cert carisma espiritual, però era un home molt més gris que Peris". Algueró va abusar suposadament del Josep durant una excursió de diversos dies a Aigüestortes, quan tenia 13 anys. "Dormíem en tendes de campanya per a dues persones. A mi em va ordenar dormir amb ell. Els dos sols. Feia molt fred. A l’ajeure’ns em va proposar dormir invertits, va dir que era per entrar en calor. Va agafar els meus peus i els va posar als seus genitals. Va estar fregant-me’ls amb les mans contra el seu entrecuix fins que em vaig adormir. No sé si va passar alguna cosa més", explica.

El segon abús va passar durant una excursió al Costabona. "Ens vam quedar a dormir en un refugi. Érem unes 10 persones. Jo tindria 14 anys. Em va tocar dormir al costat de Peris. Vaig començar a somiar que m’estaven tocant els genitals. Em vaig despertar i em vaig adonar que no ho estava somiant: Peris m’estava tocant. Em vaig quedar paralitzat, durant una bona estona, després, em vaig posar de cap per avall i em vaig quedar immòbil per impedir que seguís. Vaig passar molta por".

El capellà més estimat

"Algueró era una persona molt estimada, que no s’assemblava en res a Peris", explica també l’Elvira, una altra exalumna que demana ser identificada amb un nom fals i que va estudiar a Casp durant la dècada dels 90. "Peris era un xulo, però Algueró era com un avi", prossegueix, calculant que tindria més de 60 anys llavors. "Però amagava alguna cosa", manté. "I quan creixes i madures "t’adones que el que feia amb nosaltres no estava bé".

"Comprendre-ho quan estava passant era molt complicat", raona. "Teníem 14 o 15 anys i a més, tant Algueró com Peris, tenien molt poder, el seu càrrec de conciliaris –tutors espirituals dels alumnes i referents dels pares– implicava també que podien fer que passéssim curs o que repetíssim", recorda.

Algueró organitzava una vegada al mes escapades a la muntanya o sortides a la casa de colònies de Viladrau, un lloc on s’han succeït durant dècades els abusos sexuals per part de Peris, tal com ha destapat en informacions anteriors aquest diari. "Les excursions, al Pedraforca o a Montserrat, o a Viladrau, els donaven moltes oportunitats", diu l’Elvira.

Fotografies en banyador

Notícies relacionades

"Algueró jugava a ser molt afectuós amb nosaltres, sobretot, amb les nenes. Jo m’entenia molt bé amb ell, i a més era monitora. De vegades em demanava a mi i a unes companyes que l’ajudéssim amb altres tasques. Per exemple, ens feia netejar la piscina de la casa de colònies de Viladrau. Per fer-ho, havíem de posar-nos el banyador i ell volia veure com ens despullàvem. Calia insistir-li molt perquè sortís de l’habitació. Després, mentre netejàvem la piscina en biquini es passava l’estona fent-nos fotos amb la seva càmera. No tindríem més de 15 anys", es pregunta l’Elvira. També recorda un altre incident amb Algueró. "Una amiga em va explicar que, amb motiu de la guerra de l’Iraq, Algueró li va col·locar un adhesiu del No a la guerra al pit, i que va aprofitar per acariciar-li el mugró".

La Gemma també va formar part de l’AGRUECC i va conviure de colònies i a la muntanya amb Peris i Algueró. La Gemma remarca que no va patir cap abús d’Algueró. Sí per part de Peris. "Dormint en un refugi de muntanya, a Andorra, volia tocar-me el cul. Crec que el forcejament entre els dos, ell mirant de posar la mà i jo intentant que no ho fes, va durar més de dues hores. Després, es va aixecar i es va posar a fer ioga, com si res". Algueró va morir el 2017.