"Van portar a Bolívia violadors en sèrie"

El documental ‘La fugida’ s’estrena al Festival Internacional de Cine Fenavid, a la ciutat boliviana de Santa Cruz, amb la presència de víctimes d’abusos de dos sacerdots enviats des de Barcelona a aquest país.

Imatge del documental. | LA FUGIDA

Imatge del documental. | LA FUGIDA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El documental La fugida, una coproducció de 3cat i Prensa Ibérica, basat en la investigació que EL PERIÓDICO va començar el 2016, comença la seva etapa fora d’Espanya. El primer lloc on s’estrenarà no és casual: el Festival Internacional de Cine Fenavid, que es realitza anualment a la ciutat de Santa Cruz, a Bolívia. La fugida aprofundeix en l’enviament de dos sacerdots pederastes a aquest país des de Barcelona.

La cinta, codirigida per Josep Morell, Guillem Sánchez i Marc Sarrado, participa en la secció competitiva del festival i revela aquesta pràctica d’encobriment de la pederàstia per part de les organitzacions religioses consistent a enviar a països del tercer món els clergues que havien desenvolupat una conducta de depredació de menors incontrolable. Ho fa a partir dels casos de Lluís Tó, professor de l’escola Sant Ignasi, i Francesc Peris, professor de l’escola de Casp. Els dos docents jesuïtes van abusar sexualment de centenars d’alumnes a Espanya i van continuar fent el mateix a Bolívia.

Abandonats

La fugida mostra les nefastes conseqüències que va tenir l’encobriment per als menors tant catalans com bolivians que van ser abandonats per part dels jesuïtes a mans de Tó i de Peris. "Els jesuïtes han fet tot el possible per impedir que La fugida arribi a Bolívia. Per això hem de veure-la tots. Jo estic convidant a totes les persones que conec a la ciutat de Santa Cruz perquè acudeixin a l’estrena", diu Inés Amalia Pérez, exalumna de l’escola jesuïta Juan XXIII, que participa a La fugida.

"Ens volen esborrar", assegura Inés, assenyalant que l’organització religiosa està intentant que la societat boliviana giri full i s’oblidi al més aviat possible del que ha passat. Per això, segons el parer d’aquesta exalumna, l’estrena arriba en un moment "oportú" per donar veu a les víctimes.

Pedro Lima és un exjesuïta bolivià que també participa a La fugida i que fa anys que denuncia els abusos dels religiosos espanyols al país. "Per a mi és una bona notícia, és important perquè la veritat arribi a l’opinió pública perquè els fets no quedin impunes. Alguns dels que han format part d’aquesta estructura d’encobriment encara tenen una vida religiosa a Bolívia i un prestigi immerescut. Han traït la confiança de sectors vulnerables del poble bolivià, que van confiar els seus fills en la seva formació acadèmica i religiosa. Esperem que la gent vegi la pel·lícula". Lima assistirà a la projecció al festival.

Abusadors catalans

Notícies relacionades

També seguiran l’estrena del documental en el festival representants de la Comunitat Boliviana de Supervivents i l’Associació d’Antics Alumnes del Juan XXIII. Les dues entitats s’han mobilitzat per denunciar els fets, especialment en aquesta escola, el centre a què va ser enviat Peris.

"Que quedi ben clar per a la població boliviana que la Companyia de Jesús va portar violadors en sèrie. Per a ells és més important el benestar del violador que les centenes de víctimes i les seves famílies destruïdes. Van preferir salvar el violador i ficar-nos en una profunda foscor, vides destrossades, ànimes trencades. Com a Comunitat Boliviana de Supervivents, expressem que mai més el silenci i la foscor dominaran les nostres vides, busquem guarir i que no es repeteixin aquests fets atroços", assenyala Wilder Flores, president d’aquesta organització de supervivents.