La UB determinarà l’impacte econòmic de la competició

L’estudi s’elabora per encàrrec de la Fundació Barcelona Capital Nàutica a partir de les dades reals de la competició

La UB determinarà l’impacte econòmic de la competició
3
Es llegeix en minuts
Cristina Buesa
Cristina Buesa

Periodista

Especialista en infraestructures de mobilitat i la Copa Amèrica de vela.

ver +

L’impacte econòmic de la Copa Amèrica de vela a Barcelona es coneixerà a finals d’aquest any. Per aquelles dates es farà públic l’informe de la Universitat de Barcelona (UB), encarregat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica aquest estiu, en el qual es quantificarà la repercussió a la ciutat de la celebració de la competició esportiva i tecnològica durant dos mesos.

Després que dimarts aclarís la incògnita sobre la continuïtat de l’esdeveniment a la capital catalana, el tinent d’alcalde d’Economia, Jordi Valls, va recordar ahir que s’està treballant en un estudi ex post per conèixer la repercussió de la cita. L’organitzador de la Copa Amèrica, l’America’s Cup Event (ACE), també entregarà una memòria amb totes les dades disponibles, tal com planifica l’acord entre tots dos. "El retiment de comptes està garantida", va remarcar Valls.

En el comunicat fet públic dimarts pel vencedor de la Gerra de les Cent Guinees, l’Emirates Team New Zealand, sí que es revela el volum d’assistents a l’esdeveniment: 2,56 milions de persones que "van ser de la comunitat local, visitants nacionals i internacionals que van arribar a Barcelona des d’Espanya i des de tot el món". L’equip kiwi especificava que aquest número s’ha aconseguit amb la comptabilització diària dels visitants al Race Village, les dues fan zones les bases dels sis equips i els seus hospitalities "així com 243 super-iots, convidats a l’aigua i experiències de visualització de les regates al mar", concretaven.

Però l’informe de la UB encarregat per la Fundació Barcelona Capital Nàutica –que aglutina el Govern català, l’Ajuntament de Barcelona i l’Estat, a més del Port de Barcelona, Diputació de Barcelona, Cambra de Comerç, Turisme de Barcelona i Barcelona Global– no només es referirà a les dades d’assistència. El director general de la fundació, Ignasi Armengol, explica que els investigadors universitaris compilaran informació tant de l’ACE com de les administracions, el port, els patrocinadors i un llarg etcètera.

Armengol afirma, també, que no es tracta d’un estudi que confronti les primeres estimacions amb què es va treballar. Entre desembre del 2022 i març del 2023, la Universitat Pompeu Fabra havia fet un estudi ex ante a partir de la informació que tenia llavors: xifrava l’impacte econòmic en 1.200 milions d’euros i assegurava que es generarien 6,35 euros per cada euro invertit a l’economia catalana.

Presentat el maig d’aquell any, 15 mesos abans de l’estrena de la Copa Amèrica, es tractava d’una estimació, tot i que el nou informe de la UB sí que es basarà en referències reals del que ha passat aquest estiu. La fundació va licitar l’elaboració d’aquest segon estudi econòmic a principis de maig i el va formalitzar a finals de juny per un import de 134.310 euros (IVA inclòs), tal com consta a la plataforma de contractació pública.

Audiència televisiva

Notícies relacionades

La repercussió mediàtica internacional de la celebració de la Copa Amèrica també serà objecte d’anàlisi, malgrat que qui abans i millor sabrà les audiències televisives, tant per canals convencionals com per YouTube, serà l’ACE. En el mateix comunicat en el qual dimarts descartaven seguir a Barcelona, els neozelandesos van assegurar que, segons les seves "primeres estimacions", aquesta 37a edició ha suposat un "augment del 50% en l’audiència total de transmissions i mitjans respecte a Auckland", segons el seu conseller delegat, Grant Dalton.

El 2021 es va sumar un total de 942 milions de teleespectadors. La xifra definitiva, que serà tant a l’informe de l’America’s Cup Event com en el que ara elabora la Universitat de Barcelona, sorgirà de les dades que compila Nielsen, segons expliquen fonts de l’organització.

Temes:

Barcelona Govern