Avís per pluges, que no acabaran amb la sequera

Des de la tarda d’avui fins a la de demà, es poden acumular més de 30 litres per metre quadrat en menys de 20 minuts.

Avís per pluges, que no acabaran amb la sequera
2
Es llegeix en minuts
Guillem Costa
Guillem Costa

Especialista en Medi ambient, sostenibilitat i biodiversidad

ver +

Aquesta ha sigut una setmana més aviat seca a les conques internes de Catalunya, però s’han registrat episodis puntuals i abundants a la Segarra, l’Urgell, el Pla d’Urgell i les Garrigues, on van caure fins a 50 litres per metre quadrat en menys de mitja hora. De cara a aquest cap de setmana, tarda d’aquest divendres inclosa, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un avís per situació de temps perillós.

En concret, des de la tarda d’avui fins a la de demà, es poden acumular més de 30 litres per metre quadrat en menys de 20 minuts. Es tracta d’episodis de pluja concentrada i molt localitzada que poden afectar un poble i no els dels voltants. En aquests casos se solen registrar problemes als punts inundables d’aquestes localitats, com rieres, ponts o vies mal dissenyades.

Aigua a tot Catalunya

Durant aquesta tarda, les precipitacions cauran principalment a la meitat oest i sud de Catalunya, però al llarg del demà dissabte s’estendran i seran generalitzades: afectaran el litoral i el Pirineu orientals. El grau de perill previst és de dos sobre sis. En paral·lel a aquests fenòmens concrets i abundants, s’ha activat un altre avís per acumulacions de pluges durant 24 hores. En un dia, es podran registrar quantitats superiors als 100 litres per metre quadrat, cosa que suposa un risc d’un en una escala de sis punts

Durant les pròximes hores, el Meteocat mirarà de precisar encara més els pronòstics i anunciarà, en cas que no canviïn, l’activació del pla d’emergència per precipitacions intenses a Catalunya, més conegut com a Inuncat.

Sarai Sarroca, directora del Servei Català de Meteorologia, va advertir ahir que aquestes pluges, "tampoc les de la setmana vinent", no serviran per posar el final definitiu a una sequera que és "estructural". Amb tot, aquestes acumulacions d’aigua poden ser útils per evitar restriccions durant el mes de novembre. El Govern ha vingut assegurant que no es declarava la fase d’excepcionalitat als municipis proveïts pels rius Ter i Llobregat a l’espera de les possibles precipitacions de tardor.

Sau, al 21%

Notícies relacionades

En aquests moments, els embassaments d’aquests dos rius acumulen 178,52 hectòmetres cúbics, una quantitat molt més elevada que la de fa un any. La fase d’excepcionalitat, que comporta més mesures, s’activa oficialment (segons el Pla Especial de Sequera) a partir dels 145 hectòmetres cúbics.

El pantà de Sau se situa ara en el 21% de la seva capacitat, i l’embassament de la Baells, al 42%. De moment, es preveu que aquesta tardor sigui més plujosa que la del 2023 i 2022. La finestra ideal per rebre aigua sol durar fins a mitjans de desembre, però després ve una època seca que amenaça d’agreujar la situació de nou.

Temes:

Govern