Tercer sector
El Govern farà efectiu l’augment del 5% de les tarifes de serveis socials
Fa anys que les entitats socials reclamen una millora del finançament, que els està deixant sense personal i amb deutes per gestionar els serveis públics.
El president Illa, este jueves. /
El president de la Generalitat, Salvador Illa, va prometre ahir un augment del 5% de les tarifes dels serveis socials que presta la Generalitat però que gestionen entitats socials o empreses privades. Era un acord a què havia arribat el Govern d’Aragonès, però que, 10 mesos després, encara no s’havia executat. Segons va prometre Illa, es farà efectiu la primera setmana de novembre. "No vull posar el dit a la nafra a ningú, però tenim l’obligació de portar-lo a la pràctica", va assegurar Illa en un acte d’entrega de premis a les entitats del tercer sector. La patronal de les entitats socials el considera insuficient i demana saber si augmentaran els preus el 2025.
Les tarifes dels mòduls de serveis socials és l’import, per persona assistida, que paga la Generalitat als que presten serveis públics. Afecten més de 8.000 serveis, entre els quals residències d’avis o centres de dia, pisos d’inserció per a persones amb discapacitat o per a menors desemparats, entre d’altres. El tercer sector gestiona el 54% d’aquests centres que acumulen anys de greuges en el finançament.
Des del 2010 fins al 2020, el cost d’aquests serveis es va mantenir congelat, tot i que la inflació i el cost de la vida va anar en augment. Fa anys que les entitats socials reclamen una millora del finançament, que els està deixant sense personal i amb deutes per tirar endavant els serveis públics.
El cas més greu
El cas dels geriàtrics és el més greu: la mateixa Generalitat va assumir, fa mesos, que paga menys del que costa mantenir aquests serveis. Després de la pandèmia, els diferents consellers de Drets Socials van anar pactant augments d’aquestes tarifes d’entre l’1% i el 6%. L’últim compromís, del conseller Campuzano, se situava en un 5% per a aquest 2024. Es va pactar al Parlament i estava compromès per apujar els salaris del personal que treballa en aquests serveis.
Notícies relacionadesNo obstant, ja han passat 10 mesos i aquest ingrés encara no s’ha realitzat. "Ja hi podeu comptar, la primera setmana de novembre quedarà resolt", va prometre Illa. El president va agrair el treball i la tasca de les entitats socials, tot i que va fer autocrítica. Així, va repassar les greus dades de pobresa a Catalunya, la necessitat d’equiparar salaris del tercer sector i la falta d’estructura de l’àmbit dels drets socials en comparació amb la sanitat i l’educació. "No tenim capacitat per resoldre aquests problemes d’un sol cop, però treballarem perquè hi hagi recursos per compartir la prosperitat". Fonts del Govern van explicar que, quan van arribar a la conselleria, ni tan sols s’havien iniciat els tràmits per fer aquests pagaments.
Jordi Román, president de la Confederació, patronal del tercer sector, va dir que, de cara al 2025, les entitats socials necessiten un augment del 12% –200 milions– i, en un termini de quatre anys, un increment de mil milions. "Si no ho fem, ens quedarem sense personal, és importantíssima l’equiparació salarial dels treballadors del sector públic i el de les entitats socials". Els treballadors del tercer sector cobren un 40% menys que els del sector públic tot i que presten el mateix servei.
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia