Els rellotges s’hauran d’endarrerir una hora la pròxima matinada

EL PERIÓDICO

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els rellotges s’hauran d’endarrerir 60 minuts la pròxima matinada, de les 03.00 a les 02.00 hores, per posar fi al denominat horari d’estiu i començar l’horari d’hivern. A efectes pràctics, això significa que dormirem una hora més. El canvi obeeix a una norma europea que s’aplica des de fa mig segle i que té per objectiu aconseguir un estalvi energètic. Cada vegada, però, són més els dubtes sobre l’eficàcia de la mesura.

Segons l’Institut per a la Diversificació i l’Estalvi d’Energia (IDAE), el canvi d’hora pot reduir el consum en un 5%, cosa que es tradueix en un estalvi d’aproximadament 90 milions d’euros anuals a les llars espanyoles. És a dir, una mitjana de 6 euros d’estalvi per llar. No obstant això, l’informe més actual sobre l’impacte d’aquest canvi horari, elaborat per la Comissió d’Indústria, Investigació i Energia del Parlament Europeu el 2018, assenyala que els canvis estacionals d’hora poden produir estalvis, però són marginals i, per tant, no hi ha certesa de què els beneficis que obtinguin en tots els estats membre. Així mateix, afegeix que, tot i que poden produir-se estalvis d’energia en il·luminació, no és tan evident que passi el mateix amb la calefacció, que podria fins i tot augmentar el seu consum.

Notícies relacionades

En el mateix sentit es manifesta la codirectora de la Time Use Initiative, Ariadna Güell, que afirma que el canvi persisteix gràcies "al mite de l’estalvi energètic". Els estudis més recents "ens diuen que aquest estalvi no hi és, que no hi ha diferència," afegeix, en realitat porta "efectes negatius per a la salut i l’economia".

El debat sobre el canvi horari a la Unió Europea va començar el 2018 quan la Comissió va realitzar una consulta pública en la qual més del 80% dels 4,6 milions de ciutadans que van participar es van mostrar a favor d’acabar amb els canvis d’hora.