La pluja incrementa la reserva d’aigua que hi ha als pantans

A més de causar incidències, les precipitacions d’ahir van aconseguir donar un respir a embassaments com el de la Baells i el de Sau. Al de Foix el nivell va pujar més de 20 punts.

Un tractor al riu Segre, on els serveis de salvament van haver de rescatar el conductor. | BOMBERS DE LA GENERALITAT

Un tractor al riu Segre, on els serveis de salvament van haver de rescatar el conductor. | BOMBERS DE LA GENERALITAT

3
Es llegeix en minuts
María Jesús Ibáñez
María Jesús Ibáñez

Periodista

ver +

Les precipitacions d’ahir van fer notar els seus efectes a les capçaleres dels rius que neixen al Pirineu, que van començar a abocar aigua als embassaments. Des de dijous, el pantà de la Baells (Berguedà) ha incrementat la reserva d’aigua en més de 3,5 punts, cosa que representa que ha passat a estar al 46% de capacitat, quan dos dies enrere estava al 42,5%. A la conca del riu Ter, on no s’ha acumulat tanta pluja, l’embassament de Sau (Osona) ahir a mitja tarda estava al 22% de capacitat, gairebé un punt més del que tenia abans que arribés el temporal.

Els augments de cabals més importants els va registrar el riu Llobregat, que va arribar als 90 metres cúbics per segon (m³/s) al pas per Guardiola de Berguedà. A prop de la desembocadura, arribant a Sant Joan Despí (Baix Llobregat), va acumular 140 m³/s. L’increment a la capçalera del Ter va ser "més modest, amb un cabal de 21 m³/s a Ripoll i de 25 m³/s al Ter al pas per Roda de Ter (Osona)", segons les dades de les estacions d’aforament de l’ACA, l’Agència Catalana de l’Aigua. Al llarg d’ahir es van registrar més de 20 litres per metre quadrat i hora en bona part de la serralada pirinenca, amb quantitats màximes que, de manera local, van superar els 60 litres, cosa que va fer que les crescudes fossin ràpidament percebudes per la població.

Més al sud, rius com el Foix –que neix a la serra de la Llacuna (Anoia)– es van desbordar. L’embassament del mateix nom, a Castellet i la Gornal (Alt Penedès), és el que millora més amb l’episodi de pluja, amb un increment de reserves de gairebé 20 punts, fins a situar-se al 88% de capacitat.

El més important, però, és que aquestes precipitacions van contribuir a millorar la situació dels pous i aqüífers, dels quals se subministren d’aigua de reg bona part dels cultius de la zona de Tarragona. En zones com el Priorat –l’anomenat quilòmetre zero de la sequera-, embassaments com el de Siurana amb prou feines van aconseguir pujar 0,066 punts. Fa dues setmanes, amb la pluja que va caure llavors, els embassaments de les conques internes van recuperar uns tres hectòmetres cúbics d’aigua. La bona notícia ara és, doncs, que plou sobre mullat i això és clau per a la campanya agrària.

Conca de l’Ebre

A l’Aragó, les precipitacions van donar lloc a crescudes relativament importants als rius del Pirineu, inclosos el Vero i l’Alcanadre, segons va informar la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE). "S’ha superat el llindar taronja de nivell d’aigua a la Cinca a Escalona (Osca) i el nivell groc al Vero a Barbastre. A la resta de la conca, els cabals dels rius principals estan estables o en lleuger ascens", va expressar en un comunicat.

Notícies relacionades

La pluja també va ser la causa d’un lliscament de terres que va obligar a tallar la carretera BP-1103 entre el Bruc i Monistrol de Montserrat, que és un dels accessos al monestir de Montserrat. El Servei Català de Trànsit va informar que hi va haver altres vies que van tenir alteracions per altres despreniments de sediments: la C-51 va estar tallada entre Albinyana (Baix Penedès) i Rodonyà (Alt Camp) i es va haver de donar pas alternatiu a la C-462 a Navès (Solsonès). La sortida 46 de l’autopista C-32, a Castelldefels (Baix Llobregat), en sentit sud, va quedar tallada durant una estona per culpa d’una inundació, igual que la C-15 a Sant Quintí de Mediona (Alt Penedès).

A Barcelona, una vivenda del barri de Vallvidrera va patir un incendi per l’impacte d’un llamp durant la tempesta que hi va caure a primera hora d’ahir. L’immoble, construït de fusta, haurà de ser demolit, van informar els Bombers de la Generalitat. El foc va arrasar la casa per complet i les dues persones que hi havia a dins quan es va originar el foc –un home i una dona– van patir traumatismes de diferent consideració i van ser traslladades a l’hospital.

Temes:

Castelldefels