El Rei demana combatre els "riscos de la polarització"

Felip VI cedeix el testimoni a la seva filla al capdavant dels guardons «amb emoció de pare» i evoca els seus 43 anys presidint la cerimònia.

El Rei demana combatre els "riscos de la polarització"
2
Es llegeix en minuts
CHUS NEIRA

Com el comiat dels escenaris de Serrat de fa dos anys a Barcelona, Felip de Borbó també va protagonitzar ahir a la capital d’Astúries el seu "últim bolo" al capdavant dels Premis Princesa. El monarca va anunciar que ja no presidirà més l’acte i que serà la seva filla, la princesa Elionor, la que prendrà el testimoni. En el seu comiat, el Rei va deixar un missatge humanista, va instar a combatre "els greus riscos de la polarització" i els perills de la "deshumanització" posant "en el centre de qualsevol discurs, acció o decisió" "la persona", i va fer una crida, amb menció expressa al Pròxim Orient, Ucraïna i l’Àfrica, "a fer compatibles la pau i la seguretat".

L’hereva va prendre l’alternativa reclamant "esperança" per a la seva "generació" i es va encarregar per primera vegada en solitari de glossar els premiats d’enguany. Va tancar la cerimònia amb l’anunci de la convocatòria de la pròxima edició, una cosa inèdita també, ja que sempre se n’encarregava el seu pare.

L’emotiva actuació de Serrat va donar peu a la princesa d’Astúries a arrencar en les primeres frases de la seva intervenció amb uns versos en català del cantautor: "Pels voltants de setembre, abans que arribi el fred, comprin el seu bitllet per al tren de l’esperança".

Ahir era el moment de l’alternativa i la Princesa ho va fer amb un intent evident d’aproximar el repàs dels premiats i els seus mèrits al seu món, als joves de "la seva generació", a qui també s’havia referit moments abans la presidenta de la Fundació Princesa, Ana Isabel Fernández.

Notícies relacionades

Amb especial ímpetu va apel·lar als seus Elionor quan va citar les paraules de Carolina Marín: "Puc perquè penso que puc". "Per als que estem a punt d’abandonar l’adolescència són paraules molt valuoses", va apuntar. Va repetir la fórmula al referir-se al pensament d’Ignatieff: "Tot un repte per als que, com jo, estrenem la nostra majoria d’edat". I va finalitzar de nou amb Serrat, entreteixint versos de De vez en cuando la vida i fent somriure l’auditori quan va deixar anar: "Ja ho saben, batalla pel que vols i no desesperis si alguna cosa no va bé. Avui pot ser un gran dia i demà també".

Felip va evocar amb nostàlgia els 43 anys passats des del seu debut al teatre d’Oviedo, va citar els premiats d’aquell any i va anunciar que es retirava respecte a la tasca de fer les glosses dels premiats. "Veig amb emoció de Rei i de pare que Elionor s’encarregui de fer-ho a partir d’ara, com hem acabat de veure fa un instant".