Diversos punts de Catalunya viuen el seu dia més plujós des del 2020

En zones com el Garraf i el Prepirineu es van recollir més de 100 litres en l’episodi de precipitacions de divendres passat, en què també es van registrar neu i 2.000 llamps.

Diversos punts de Catalunya viuen el seu dia més plujós des del 2020
3
Es llegeix en minuts
El Periódico

La pluja recollida a les estacions del Servei Meterològic de Catalunya (SMC-Meteocat) durant les 24 hores de divendres passat, 25 d’octubre, confirma que va ser el dia més plujós dels últims anys. A diversos punts de Catalunya, ho va ser des del temporal Gloria dels dies 21 i 22 de gener del 2020, segons va informar ahir Protecció Civil. La precipitació acumulada divendres, segons les dades del Meteocat, supera la que va caure durant aquella tempesta a la Bisbal del Penedès (59,9 litres per metre quadrat) o a Alinyà, a l’Alt Urgell (59,7 litres). A Guardiola de Berguedà es van registrar 57,3 litres, fet que converteix el dia de divendres en el més plujós en aquest municipi des del 10 de maig del 2020.

Les aportacions que aquesta aigua va suposar han fet pujar el nivell de reserves als pantans de la conca interior de Catalunya als 195,49 hectòmetres cúbics, el 28,15% de la seva capacitat total, segons l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). Sumades les pluges de dissabte, en zones com el massís del Garraf, la comarca de l’Alt Penedès i en punts del Prepirineu, s’han superat aquests dies els 100litres, una pluja que en ocasions va anar acompanyada de tempesta i, de forma puntual, també de calamarsa.

Per contra, la pluja ha sigut escassa, inferior als 10 litres per metre quadrat, al sud de la comarca del Segrià, a l’interior de les Terres de l’Ebre i a la major part de l’Alt Empordà, on algunes estacions no han arribat a recollir ni cinc litres per metre quadrat, aquest cap de setmana. La xarxa de detecció de descàrregues elèctriques XDDE del Meteocat va anotar entre divendres i dissabte un total de 2.160 llamps núvol-terra, dels quals 232 van caure al Baix Camp, 175 a la Noguera i 170 a l’Alt Camp.

Les primeres neus

A més de tot això, divendres al migdia va començar a caure neu al Pirineu occidental en una cota superior als 2.800 metres, tot i que dissabte a la matinada va baixar fins als 2.400 i, en alguns casos, als 2.100-2.200, si bé el gruix acumulat no va superar els cinc centímetres. No obstant, a Espot, a 2.519 metres, es van registrar 17centímetres de neu, i a Boí, a 2.535, sis.

Totes aquestes precipitacions, explica Protecció Civil, es deuen a l’arribada d’un front molt actiu procedent de l’oest, que va travessar el territori de sud a nord. La transformació d’aquest front en una DANA (depressió aïllada a nivells alts) marcarà la situació meteorològica en els pròxims dies. De fet, el Meteocat va fer ahir una avís taronja per pluja que esperava a les comarques de la Ribera d’Ebre, la Terra Alta, el Baix Ebre i el Montsià.

Notícies relacionades

També va emetre un avís amb durada fins a primera hora de dimarts per alta probabilitat de pluja intensa, amb fins a 20 litres per metre quadrat en mitja hora i un grau de perillositat de 4 en una escala que té com a màxim el 6. El servei meteorològic va avisar també de mala mar, amb maror i onades de més de 2,5 metres, per a dimarts i dimecres. Després de la pluja caiguda i la previsió per als pròxims dies, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha fet també un avís per la crescuda dels rius i torrents.

Les pluges havien elevat fins ahir l’aigua embassada a la conca interna de Catalunya al 28,15% enfront del 19,60% en què es trobava fa un any, quan el total emmagatzemat va ser de 136,13 hectòmetres. L’embassament de Sau està al 21,90%; el de la Baells, al 45,17%; el de Susqueda, al 28,64%, i el de la Llosa del Cavall, al 25,77%. A les comarques de Tarragona, Siurana només té el 0,69%, i el de Riudecanyes, l’1,65%, però en els dos casos les reserves estan pujant gràcies a les precipitacions caigudes a la zona. El de Foix (Alt Penedès) està per sobre del 90%.