"¡Aquesta nit m’estalvio cuinar!"

L’escola barcelonina Diputació reparteix tàpers entre les famílies amb el sobrant diari del menjador, una iniciativa que mira de lluitar contra el malbaratament alimentari. Cada dia es reparteixen una mitjana de 20 plats entre les famílies del centre inscrites al projecte.

"¡Aquesta nit m’estalvio cuinar!"
2
Es llegeix en minuts
Helena López
Helena López

Redactora

Especialista en Educació

Ubicada/t a Barcelona

ver +

És un dimarts qualsevol d’octubre a les 15.30 hores a l’escola Diputació, a l’Eixample de Barcelona, i el cuiner de l’escola agafa una gran bossa de tàpers de mides i colors diferents i els comença a omplir amb el contingut de dues safates metàl·liques: una d’arròs i una altra de llenties. Li surten 15 primers i 13 segons i així ho comunica en un grup amb la direcció del centre i l’administrativa, que obre el seu Excel diari, mira a quines famílies els toca avui i envia un correu elèctric avisant-los que, a partir de llavors, poden passar-se per la Nevera verda, al menjador del professorat, a recollir-los.

L’objectiu de la Nevera verda de l’escola Diputació és reduir el malbaratament alimentari. "No enteníem que es llencessin diàriament quilos de menjar podent aprofitar-los", assenyala Marta Ortiz, la directora del centre, a qui li agradaria que l’espurna de la iniciativa saltés a altres escoles. A les escoles catalanes es malgasten uns 10 milions de quilos de menjar cada any, segons va publicar el projecte Pesa i pensa, el 2022.

La iniciativa va començar el gener del curs passat. Un terç del menjar que es produeix al món acaba malgastat, i Ortiz pensava que, com a escola, havien de posar el seu gra de sorra per revertir-ho, amb una iniciativa, a més, que tenia una mirada no només mediambiental, sinó també educativa.

Iniciativa comunitària

Primer es van passar un mes comptant les racions que sobraven diàriament –una mitjana de 20– i van fer un diagnòstic de les famílies de les escoles que, per la seva situació socioeconòmica, haurien de tenir prioritat en el repartiment. Aquest octubre hi ha 36 famílies apuntades de perfils molt diversos. Primer s’assignen a les que tenen detectada aquesta necessitat, i la resta es dona a les altres, que canvien cada dia. "El curs passat l’anomenàvem Nevera solidària, però l’etiqueta no va funcionar tan bé. Aquest any, amb el canvi a Nevera verda està sent un èxit", explica orgullós el president de l’AFA, Pablo Peralta, molt agraït amb la implicació de l’escola en el projecte.

"El factor humà és la clau d’aquest èxit, sense unes treballadores del centre tan implicades, això seria impossible", agraeix el pare a qui aquest dimarts li ha tocat ser una de les famílies que es poden emportar una carmanyola per sopar. Ha arribat a l’entrevista sense menjar i aprofita per degustar el plat mentre parla del projecte juntament amb la directora, que explica que el curs passat van repartir entre les famílies 1.100 racions.

Notícies relacionades

"No coneixem cap altra escola a Barcelona que ho faci com nosaltres; coneixem experiències de col·laboració amb alguna entitat social, però no entre les mateixes famílies", relata la directora. Explica també que la nevera no és l’única acció verda vinculada al menjador de l’escola: "Les restes orgàniques de la cuina les portem a un compostador i l’aigua que sobra de les gerres del menjador la utilitzem per regar els horts".

Mentre la directora parla i el president de l’AFA es menja el seu tàper d’arròs, van entrant mares a la recerca de les seves carmanyoles. "¡Aquesta nit m’estalvio cuinar!", celebra una mare mentre treu de sobre de l’envàs un cartellet amb el nom del seu fill i el guarda en una capseta.