L'ocupabilitat a l’FP
Un canvi de paradigma per aconseguir la plena ocupació
La formació professional (FP) ha emergit com un pilar fonamental en el context laboral actual, en què l'educació i les habilitats específiques són cada cop més valorades. Durant les darreres dues dècades, Espanya ha experimentat canvis significatius en el sistema educatiu, amb un notable increment del nombre de titulats en FP. Aquest fenomen no només reflecteix una millora en el nivell educatiu de la població, sinó que també respon a la demanda creixent de professionals qualificats en un mercat laboral en constant transformació.

Estudiantes de una FP de la rama sanitaria /
Des del 2005, el nombre d'estudiants que opten per la formació professional ha crescut exponencialment. Aquest augment, que ha fet que prop d'un quart de milió de joves es graduïn anualment, és un indicatiu clar que l’FP s'ha convertit en una opció atractiva per a aquells que busquen una inserció laboral efectiva. Una de les fites més rellevants d’aquesta transformació educativa ha estat la disminució de les taxes d’abandonament escolar. L’FP ha jugat un paper crucial en aquest sentit, oferint alternatives formatives que permeten als joves adquirir competències pràctiques i directament aplicables al mercat laboral.
Per a Guadalupe Bragado Cordero, directora CEU FP Madrid i directora adjunta CEU FP España, “l’FP a Espanya ha anat guanyant prestigi a mesura que les empreses comproven com els nostres alumnes finalitzen els estudis amb un nivell molt alt de preparació i no només en termes acadèmics sinó amb coneixements molt pràctics i habilitats personals molt orientades a exercir un rol professional immediatament després d'obtenir el títol o fins i tot durant la formació. A més, es van actualitzant els plans d'estudis per donar resposta a les necessitats reals de les empreses que necessiten perfils molt qualificats a curt i mitjà termini, cosa que està molt alineada amb els ensenyaments de formació professional que són molt flexibles, molt experimentals i a més, inclouen una fase de formació pràctica a l'empresa que els permet anar entrenant les seves competències, i accelerar la seva incorporació a l'empresa”.
Molts estudis demostren que l’FP Dual contribueix a incrementar l'ocupabilitat dels alumnes, com vam veure a l'informe “Formació Professional i Empleabilitat” realitzat per la Fundació Universitària San Pablo CEU i Randstad que ofereix una visió profunda sobre l'impacte de la formació professional en la inserció laboral i el desenvolupament professional
Directora CEU FP Madrid i Directora adjunta CEU FP España
D'altra banda, cal destacar que l'economia espanyola ha deixat de generar llocs de treball per a aquells amb un nivell educatiu baix, mentre que s'han creat 2,5 milions de llocs de treball per a persones amb formació superior. Aquest canvi ha ressaltat la importància de l’FP com a camí viable cap a l'ocupabilitat.
Inserció laboral dels titulats en FP
Les dades indiquen que els titulats en FP gaudeixen de taxes d’ocupació superiors a la mitjana nacional. En particular, els graduats d’FP de Grau Superior presenten taxes d'ocupació que superen el 79%, mentre que aquells amb grau mitjà arriben al 74%. Aquesta diferència és notable quan es compara amb els nivells de desocupació de persones amb menys formació.
Comparativa de taxes d'ocupació | ||
---|---|---|
Nivell de Formació | Taxa d'Ocupació | Taxa d'Atur |
Grau Superior | 79% | 12,6% |
Grau Mitjà | 74% | 16,0% |
Baix Nivell | 58% | 27,7% |
També les taxes d'ocupació i atur entre els titulats en FP també varien segons la comunitat autònoma. Aquesta disparitat ressalta la importància d'adaptar la formació a les necessitats locals del mercat laboral. Aquestes diferències estan relacionades no només amb l'oferta educativa, sinó també amb les oportunitats laborals disponibles a cada regió.
Però l'ocupabilitat en la formació professional no és homogènia; hi ha variacions significatives segons l'especialitat escollida. Algunes àrees mostren taxes d'ocupació que superen el 90%, mentre que d'altres, com ara el sector de telecomunicacions, presenten xifres més baixes. De manera que les especialitats amb més demanda són: tècnic d'emergències sanitàries, amb un 90,7% d'ocupabilitat, tècnic en audiologia protèsica, amb un 94%, tècnic en instal·lacions de telecomunicacions amb un 65%. Quant a això, Guadalupe Bragado considera que l'orientació educativa des d'etapes primerenques, a ESO i Batxillerat, ajudaria molt que els alumnes tinguessin una perspectiva global dels itineraris formatius per saber que també és possible arribar a la universitat a través de la formació professional. “De fet, cada cop són més els universitaris que també opten a realitzar un cicle formatiu per obtenir una doble titulació, gràcies al reconeixement de crèdits entre graus universitaris i titulacions d’FP que tenen una correspondència entre si perquè pertanyen al mateix àmbit de coneixements”.
Impacte de l’FP Dual
L’FP Dual, que combina formació teòrica i pràctica en empreses, ha demostrat ser una modalitat altament efectiva. Els graduats en aquesta modalitat presenten taxes d'afiliació a la Seguretat Social significativament superiors als seus companys d’FP no Dual. Segons el Fòrum Econòmic Mundial, s'estima que sis de cada deu treballadors necessitaran formació addicional abans del 2027. No obstant això, gairebé la meitat d'aquests treballadors no podran accedir a la formació necessària en els propers anys. Guadalupe Bragado assegura que "l’FP DUAL suposa una integració més gran entre empresa i centre educatiu, la qual cosa permet que els nostres plans d'estudi s'enriqueixin amb la participació de l'empresa. També és molt important comptar amb professionals i experts com és el nostre cas que imparteixen classes en el centre educatiu; la seva experiència professional resulta fonamental per a la qualitat educativa i l'excel·lència que sempre ha distingit CEU FP." I afegeix: "amb la implantació de la nova llei d’FP, la modalitat dual es generalitza i s'estén a tots els cicles formatius, de grau mitjà i superior, per la qual cosa entenem que hauria de contribuir a millorar les taxes d'ocupació, encara que és necessari incentivar molt més la col·laboració publicoprivada per animar les empreses a col·laborar en la formació pràctica dels nostres alumnes de formació professional, ja que això finalment redundarà en benefici de les empreses i de la seva competitivitat en comptar amb més i millors tècnics qualificats".
L’FP com a motor de desenvolupament econòmic
La formació professional no només beneficia els individus, sinó que també impulsa el desenvolupament econòmic de les regions. En proporcionar a les empreses mà d'obra qualificada, l’FP contribueix a la competitivitat i sostenibilitat de l'economia. Per això, l’FP ha estat clau per a la creació de llocs de treball de qualitat en sectors estratègics. La col·laboració entre institucions educatives i empreses és fonamental per garantir que els programes de formació s'alineïn amb les necessitats del mercat. Malgrat els avenços, l’FP enfronta desafiaments significatius que cal abordar per mantenir la seva rellevància i efectivitat. L'adaptació contínua dels plans d'estudi i la millora de la qualitat educativa són essencials.
La formació professional s'ha consolidat com un element clau per a l'ocupabilitat a Espanya. Amb un nombre creixent de titulats i taxes d'ocupació superiors a la mitjana, l’FP es posiciona com una opció viable per als joves que busquen inserir-se en el mercat laboral.
Un dels principals desafiaments és garantir que la formació oferta estigui alineada amb les exigències del mercat laboral. Això implica una revisió constant dels continguts i metodologies utilitzades en l’ensenyament. En aquest sentit, la digitalització i l’automatització ofereixen oportunitats per innovar en la formació professional. Incorporar noves tecnologies en el procés educatiu pot millorar la qualitat de l’ensenyament i l’ocupabilitat dels titulats.
Notícies relacionadesPer maximitzar l’impacte de l’FP en l’ocupabilitat, és essencial continuar adaptant els programes de formació a les necessitats del mercat i fomentar la col·laboració entre institucions educatives i empreses. La formació contínua i l’actualització de competències seran vitals per afrontar els reptes del futur laboral.
Després de l’Informe de Randstad i la Fundació Universitària San Pablo CEU, en el qual es ressalta la importància de la formació de qualitat per a la inserció laboral, s’extreuen diverses conclusions que s’han de posar en evidència. En aquest sentit, Guadalupe Bragado adverteix que, en el cas de CEU FP, s’està assistint a una renovació dels plans d’estudis, en els quals s’han introduït mòduls optatius que abans no existien, reforçant les habilitats lingüístiques i el coneixement de l’anglès tècnic adaptat a cada sector professional. “També estem fent una aposta per la captació de talent, tant entre el professorat com entre l’alumnat. Precisament aquest any hem presentat les beques d’excel·lència en FP, per a alumnes els expedients acadèmics dels quals siguin excel·lents. I, per descomptat, ens diferenciem en els valors humans i socials que promovem a CEU FP Madrid, perquè creiem en la formació integral dels nostres alumnes i els dotem d’eines que els ajudin a desenvolupar tot el seu potencial i les seves habilitats personals i socials. A més, considerem que la internacionalització és clau per al seu futur professional, d’aquí els acords que hem signat amb universitats europees, al Regne Unit, per exemple, que permetran que els nostres alumnes obtinguin també un grau universitari o un màster a l’estranger, amb el que això suposa en termes de diferenciació per al seu currículum personal, en el seu horitzó professional”.
- Successos Els Mossos investiguen una baralla entre un home i el coronel Pedro Baños mentre firmava llibres per Sant Jordi
- Les principals cases d’apostes ja tenen un candidat favorit per ser el nou Papa
- Famosos Pep Guardiola i Cristina Serra caçats a Barcelona amb un element compartit revelador: ¿reconciliació a la vista?
- Troballa arqueològica Un vaixell del XV emergeix entre les obres d’un pàrquing a la Ciutadella
- Final d’un pontificat L’ala dura del conclave augura un cisma si s’elegeix un papa continuista
- Ja pots viatjar des de Barcelona fins a la casa del Pare Noel
- Premis literaris Òmnium i Abacus pugen a 75.000 euros el Premi Sant Jordi i el converteixen en el més ben dotat de les lletres catalanes
- Sense sortir de la comarca El poble a només 30 minuts de Rubí ideal per a una escapada de natura sense sortir del Vallès
- Polèmica en l’enterrament del Pontífex Un cardenal acusat d’encobrir delictes de pederàstia participarà en el ritu del tancament del taüt del Papa
- DESPRÉS DE SET MESOS DE BAIXA Ter Stegen rep l’alta mèdica i viatja a la final de Copa