Patronal i sindicats estenen la mà per evitar una altra aturada
Fonts dels dos grups confien a poder desactivar el conflicte i garantir l’accés a la jubilació anticipada per als conductors.
El sector del transport de viatgers interurbans i urbans va viure ahir el seu primer dia de vaga. Els sindicats van quantificar el seguiment com a massiu, amb percentatges de participació d’entre el 80% i el 90% dels treballadors no vinculats pels serveis mínims. Les patronals, per contra, van destacar l’escassa incidència de les protestes i que la majoria de passatgers van poder arribar al seu lloc de destí.
Des de posicions enfrontades, els agents econòmics van tancar el seu primer dia d’aturada a tot Espanya amb la mà allargada per evitar-ne un segon. Al calendari de mobilitzacions estan en el dia d’avui marcats en vermell els dies 11, 28 i 29 de novembre, així com els 5, 9 i 23 de desembre. Els sindicats i les patronals més representatius del sector tenen dues setmanes per posar-se d’acord.
A prop del pacte
De moment, segons coincideixen fonts dels dos grups negociadors, no tenen data prevista per a una nova reunió en la qual desencallar el conflicte, si bé totes dues allarguen la mà a l’altra i confien a no arribar a l’11 de novembre amb una convocatòria d’aturada activa.
Un preacord per no arribar a la jornada d’ahir amb una vaga va ser a prop, segons coincideixen aquestes mateixes fonts. Si bé encara falten serrells per al mateix. Les empreses del sector insisteixen en dos punts per acceptar tramitar de manera conjunta amb els sindicats una sol·licitud a la Seguretat Social perquè inclogui els autobusers com a col·lectiu susceptible d’acollir-se a uns coeficients reductors per al càlcul de la jubilació anticipada.
Els empresaris traslladen als sindicats que comparteixen la seva reivindicació d’avançar el retir dels conductors, per a així evitar els riscos a la carretera associats al desgast dels llargs anys al volant. No obstant, volen assegurar-se que això no complica la seva operativa en un sector que ja clama contra la falta de professionals aptes per cobrir vacants. És per això que les patronals pretenen pactar amb els sindicats la inclusió dels conductors al catàleg de professions de difícil cobertura, perquè les companyies puguin anar a l’estranger a contractar persones en origen.
Cotitzacions
Una altra demanda portada a terme per les empreses i que incumbeix directament l’Administració és la revisió dels contractes públics per adaptar-los a aquesta demanda de jubilació anticipada. I és que sumar un sector al règim de jubilacions anticipades implica una sobrecotització durant la vida laboral dels empleats, cosa que implica més costos laborals a assumir per les empreses. I no totes estan disposades a fer-ho, si no són compensades en el cas que treballin amb el sector públic.
Els sindicats, per la seva banda, operen amb la pressió dels precedents. La setmana passada van desconvocar les aturades previstes en el transport de mercaderies per carretera perquè allà les patronals sí que van acceptar finalment tramitar aquesta petició a la Seguretat Social perquè els conductors poguessin acollir-se a la jubilació anticipada.
I en el cas dels conductors del transport de viatgers, la pressió dels seus afiliats exigirà a les direccions obtenir el mateix resultat.
- Obligatori per llei La multa que et pot caure per no estar empadronat on vius
- Energies renovables El pàrquing de l’Alcampo de Sant Boi es transformarà en la instal·lació fotovoltaica més potent de l’àrea de Barcelona
- Conflicte a Girona Una família denuncia que un home s’ha quedat d’ocupa en una casa que li van deixar a Llagostera
- Mamarazzis El City, la prioritat de Pep Guardiola després de la seva separació
- Exclusiva Mamarazzis Andreu Buenafuente, fitxatge sorpresa d’RTVE
- Violència contra les dones Laura Palmer i la por que ens va quedar
- Transparència Hisenda vigilarà més les targetes: demanarà aquestes dades sobre els moviments
- Trump, la Lluna i més enllà
- Aquesta nit Gala dels premis Gaudí
- Premier league Haaland firma una inusual renovació amb el City fins al juny del 2034