El Vaticàinsta a indemnitzar les víctimes d’abusos
En el seu primer informe, la Comissió per a la Protecció de Menors de la Santa Seu admet lentitud i falta de recursos per abordar els casos, i reclama que els afectats puguin accedir a la informació.
La inacció dels líders de l’Església catòlica davant la pederàstia clerical ha sigut font d’"enorme patiment" per a les víctimes i supervivents d’aquests abusos. Aquesta és una de les conclusions més dures de la Pontifícia Comissió per a la Protecció de Menors, organisme creat el 2014 pel papa Francesc, al seu primer informe global sobre com la institució està aplicant les seves pròpies normes i lleis per abordar aquests delictes. Un document sorprenentment inclement respecte als desafiaments i tasques pendents del clergat catòlic.
Entre els problemes irresolts hi ha la lentitud, la falta de personal i fins i tot els insuficients recursos destinats a la lluita contra la pederàstia clerical en algunes esglésies i departaments vaticans, reconeix l’informe. Cosa que s’evidencia també en els casos d’encobriment. Per això, suggereixen integrants de l’organisme vaticà, una mesura recomanable seria la de posar en marxa "processos simplificats, quan estiguin justificats, per a la dimissió o destitució d’un líder de l’Església".
No només això. També és necessari "millorar els processos canònics de recepció i seguiment de les denúncies, en favor de les víctimes i els seus familiars". El motiu és que, en l’actualitat, aquests procediments "poden ser difícils, lents i fins i tot font de contínua victimització amb la seva tendència a centrar-se sobretot en les acusacions i en els culpables més que en les necessitats de les víctimes". Amb això, és també clau que "es respecti, simultàniament, el dret a l’accés a la informació, a la privacitat i a la protecció de dades personals".
Vint països
Al document, que ha analitzat un total de 20 països i diverses institucions i congregacions religioses, fins i tot es critica la cúria romana, el govern central de l’Església catòlica. És necessari, apunta el text, "assegurar una gestió eficaç, oportuna i rigorosa dels casos d’abús sexual remesos a la Santa Seu", i que s’aclareixin "les competències" de cada dicasteri del Vaticà, considera la Comissió, que es lamenta també de les carències del departament vaticà encarregat de processar els acusats. Perquè, en el fons, el principal assumpte pendent continua sent trobar "la veritat".
"Hi ha frustració entre les víctimes i supervivents a causa de la gestió dels seus casos per part del sistema canònic", es llegeix en una altra part del document, de 50 pàgines. Amb això, s’assenyala així mateix la importància de rescabalar les víctimes, cosa que, segons explica la comissió, no significa només compensar-los econòmicament. "Les reparacions econòmiques continuen sent particularment rellevants", diu el document, a l’afegir que també és important "reconèixer els errors" i demanar "perdó públicament".
Notícies relacionadesL’intent del Vaticà, a través de l’informe, és millorar les seves pròpies pràctiques, més encara quan la institució es considera encara en un procés de transició, va reiterar ahir en aquest sentit el cardenal Sean Patrick O’Malley, president de la comissió, durant la presentació de l’estudi al Vaticà. En la mateixa línia, la jurista holandesa Maud de Boer-Buquicchio, relatora especial de l’ONU sobre l’explotació sexual de nens i principal relatora de l’informe, també va destacar que l’estudi "està lluny de ser perfecte, però té una metodologia sòlida que es desenvoluparà amb el temps fins a tornar-se cada vegada més completa".
A l’informe no hi ha informació de taxes ni altres números que ajudin a entendre millor l’actual estat de la resposta de l’Església. En aquest sentit, la promesa és que aquesta informació sigui part de la pròxima radiografia. Tot això fins que la comissió no doni per acabada la seva tasca, cosa que passarà quan l’organisme hagi analitzat el conjunt de l’Església catòlica a tots els països en els quals té presència.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Dos clubs de BCN repeteixen al top 10 mundial del 2024
- Tres hores que van canviar el Barça
- El jesuïta Peris, davant el jutge per la denúncia d’un abús no prescrit
- Dos milions de catalans es beneficiaran de la llei de salut bucodental
- El Govern agilitzarà els 10 tràmits ‘online’ més utilitzats per a la sol·licitud d’ajudes
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia