La tràgica DANA deixa 95 morts i desenes de desapareguts
17 equips mixtos de forenses i policies prioritzen el rescat dels cossos a València, la majoria atrapats encara en vehicles i garatges, i la seva identificació / L’UME treballa tota la nit per netejar les carreteres de vehicles i fang
La segona pitjor catàstrofe meteorològica registrada en la història d’Espanya, la DANA que va escombrar dimarts passat la província de València sumint-la en la devastació, està deixant xifres desoladores: 92 víctimes mortals confirmades oficialment –els pronòstics més desfavorables estimen que se superarà amb escreix el centenar de morts–, desenes de desapareguts –hi ha l’esperança que la majoria d’ells estiguin ilocalitzats a causa de la caiguda de les xarxes de telefonia fixa i mòbil, però sans i estalvis, 115.000 persones encara sense subministrament elèctric, les principals artèries tancades al trànsit per destrucció de ponts i enfonsaments de la calçada, municipis sencers negats encara amb un pam de fang... La llista del desastre és gairebé infinita.
A més, hi ha dos morts a Castella-la Manxa i un a Andalusia, cosa que fa ascendir a 95 la xifra de víctimes mortals.
Amb tot, el pitjor és la inexplicablement elevada xifra de persones mortes, que s’han produït en la seva immensa majoria a l’Horta Sud per la riuada generada per la desbocada crescuda del barranc del Poio al seu pas per aquesta zona. Paiporta, amb almenys 34 morts confirmats, tot i que la xifra encara augmentarà, és el municipi on amb més duresa ha colpejat aquest desastre natural per al qual les alertes de la Generalitat van arribar massa tard: la població va rebre l’alerta als telèfons mòbils més de set hores després que l’agència estatal Aemet advertís de la "situació de risc extrem" per la imminent arribada d’un front de pluges molt torrencials.
Per darrere de Paiporta, pel que fa al nombre de víctimes mortals, se situa Massanassa, amb 12 –probablement 17, ja que a última hora d’ahir van ser localitzats cinc cossos més, en un garatge i atrapats sota cotxes en ple nucli urbà; deu a Catarroja; vuit a Torrent; sis a Picanya; tres a Aldaia i tres a Alfafar. A més, cal sumar-hi sis morts més a Utiel i un a València, al barri de la Torre, precisament l’únic oficialment identificat de moment.
Aquestes són les xifres facilitades des dels diferents ajuntaments afectats per la tragèdia, tot i que encara falta molta informació. I molta feina per fer, ja que, malgrat l’incessant treball dels milers d’agents de la Guàrdia Civil (amb 750 efectius), de la Policia Nacional, de les policies locals, dels bombers, de Protecció Civil, de l’UME (prop de mil soldats) i d’altres unitats de les forces armades per rescatar tant els vius com els morts, encara no s’ha pogut accedir a tots els punts on se sospita que hi ha víctimes mortals.
Els principals punts on es temen més morts són garatges comunitaris en els quals hi ha constància de l’existència de persones de les quals no se sap res des de la tromba –entre ells, un agent de la Guàrdia Civil i la parella d’un tinent d’aquest cos, aparentment atrapats al soterrani completament negat de la caserna de Paiporta- i les muntanyes de vehicles aixafats en carrers i clots generats pels aiguats, fang i brossa a diverses carreteres, principalment a l’A-3 a l’altura de Riba-roja, a l’autovia CV-36, a Picanya, i al corredor comarcal, a l’altura de Torrent.
És precisament en aquesta última on agents de la Policia Nacional havien localitzat a última hora del matí d’ahir els cossos de diverses persones mortes després que els seus cotxes fossin arrossegats per la riuada sense que tinguessin temps de sortir i buscar refugi.
En aquest moment, la tasca principal és rescatar tots els cossos de les víctimes mortals, entre els quals hi ha diversos nens, i traslladar-los a la Ciutat de la Justícia, als soterranis de la qual s’ha habilitat una planta sencera com a punt de recepció dels cadàvers per part d’equips mixtos de metges forenses i especialistes en identificació de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil.
Però la prioritat és identificar al més aviat possible els morts per poder entregar els cossos a les famílies. En aquest cas, serà a través de les empremtes dactilars, que es presumeixen intactes per la promptitud en el rescat i el tipus de mort. De fet, en alguns casos, els agents de la Policia Científica de la Policia Nacional i Criminalística de la Guàrdia Civil, als quals s’han afegit equips centrals especials d’un i l’altre cos arribats des de Madrid, fins i tot han pogut prendre aquesta necrodactilar (impressió de les empremtes a un mort) al lloc de l’aixecament.
Però no només les forces de seguretat s’han reforçat. L’Institut de Medicina Legal de València, que va activar nou equips itinerants per als aixecaments i dos més per realitzar les entrevistes de recollida de dades antemortem amb els familiars de les potencials víctimes, està comptant amb la col·laboració de 17 forenses més i un auxiliar d’Alacant, Castelló, Múrcia i les Balears.
Notícies relacionadesEn tot cas, la tasca d’identificació s’està veient alentida per aquesta dificultat a accedir als punts on se sap que hi continua havent cadàvers. De fet, al tancament d’aquesta edició només havien arribat uns 25 cossos a les instal·lacions habilitades a la Ciutat de la Justícia.
L’altre focus d’atenció és alliberar les carreteres dels cotxes i camions amuntegats per l’arrossegament de les aigües a carreteres i vies ferroviàries. Malgrat els esforços de l’UME, que ha continuat treballant en les tasques de neteja tota aquesta matinada, dimecres la Guàrdia Civil, que havia realitzat ja uns 2.500 rescats, estimava que a l’A-3 i l’A-7 seguien atrapades 1.200 persones i 5.000 vehicles.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- El Govern detecta greus errors de gestió de la Generalitat Valenciana
- La connexió per tren amb Madrid i BCN, suspesa
- La tràgica DANA deixa 95 morts i desenes de desapareguts
- La DANA se’n va cap a Extremadura i l’oest d’Andalusia
- El temporal descarrega amb força a l’Ebre i desboca el cabal del Llobregat