La xifra de morts per la dana arriba a 158 i amenaça de créixer
La primera dotació addicional al desplegament de l’UME arribarà avui amb 500 efectius
València es veu obligada a convertir la Fira de Mostres en un tanatori gegant, amb camions frigorífics, a l’espera de saber la destinació de centenars de desapareguts
La Fira de Mostres de València, situada a Paterna, és el recinte designat per allotjar els cossos de les víctimes mortals de la mortífera dana: ahir, segons assenyalen les xifres oficials, 158 (155 de les quals al País Valencià), tot i que el pronòstic és que la xifra sigui d’uns quants centenars, atesa l’evolució del rescat i l’aixecament de cadàvers a les zones zero de la catàstrofe meteorològica.
Els responsables de la gestió de les víctimes mortals han decidit que el lloc més indicat per allotjar l’altíssim nombre de cadàvers que es preveuen és precisament el recinte firal, que ahir era preparat a contrarellotge amb contenidors frigorífics. La intenció és que sigui on es mantinguin abans d’entregar-los a les famílies, ja que l’Institut de Medicina Legal (IML) no disposa de prou cambres de fred per a un desastre d’aquesta magnitud. Així, doncs, la solució ha sigut buscar camions amb caixes frigorífiques aptes per traslladar els cadàvers i que, alhora, serviran com a cambres de refrigeració.
Desplegament de l’Exèrcit
Mentre es prenen les mesures necessàries per tractar amb dignitat les innombrables víctimes, ahir seguien les tasques d’atenció a persones que continuaven aïllades o sense accés a aigua potable o aliments. L’Exèrcit es desplegarà a partir d’aquest matí a la província de València per ajudar en les tasques de subministrament de queviures de primera necessitat a les persones que es mantenen aïllades en els municipis més afectats per les riuades. Aquesta era una de les principals mesures que reclamaven els afectats, necessitats de béns tan bàsics com l’aigua. Durant la jornada anterior van ser grups de voluntaris els que van haver d’autoorganitzar-se per fer arribar menjar i roba a aquestes poblacions.
L’arribada de l’Exèrcit va ser anunciada ahir a la tarda pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, a les xarxes socials. Segons va saber el diari Levante-EMV, els militars estaven en alerta i en guàrdies localitzades per una crida que esperaven que arribés abans. El president de la Generalitat Valenciana va assenyalar ahir que la petició havia sigut traslladada oficialment al Ministeri de Defensa i comportarà la incorporació dels "efectius disponibles de terra, mar i aire" per "reforçar les tasques logístiques i de distribució d’ajuda a la població". La primera dotació addicional a la presència actual de l’UME serà de 500 soldats, segons informa Miguel Ángel Rodríguez.
Tal com va afegir Mazón a les seves xarxes, després de conversar amb el president del Govern, Pedro Sánchez, les dues administracions també van acordar que el ministre d’Interior, Fernando Grande-Marlaska, s’incorpori al Centre de Coordinació Operativa (Cecopi) "de manera permanent" per "millorar la coordinació". S’espera que arribi avui mateix a València. Alternativament, el ministre de Política Territorial, Ángel Víctor Torres, també podrà formar part del mateix comitè encarregat de capitanejar les emergències.
Notícies relacionadesFonts del Govern assenyalaven ahir que la incorporació pretén mitigar la sensació de certa descoordinació que ha percebut la Moncloa des de l’esclat de l’emergència, dimarts a la tarda, i en els dies posteriors i de la qual el mateix Sánchez va ser testimoni ahir després de participar en el primer Cecopi del matí. En aquest Cecopi es van viure moments de certa tensió, segons diverses fonts presents, les quals asseguren que Sánchez va arribar a retreure a la Generalitat la tardança a l’hora d’enviar l’alerta massiva davant la pluja a Castelló, cosa que ja es va criticar després de la riuada de València: "¿A què estem esperant per enviar el missatge a Castelló?". Presidència no va voler concretar res sobre aquesta qüestió.
El desplegament de l’Exèrcit no implica que la Generalitat perdi les competències en l’emergència. De fet, les manté. Si es declara el nivell 3, l’Estat assumeix la gestió de la crisi i pot enviar els militars a iniciativa pròpia. El Consell, però, ha volgut retenir el comandament i, en lloc d’augmentar aquest nivell de crisi, ha elevat una petició formal al Govern. Segons Mazón, la "primera onada" de l’Exèrcit es desplegarà des d’aquest divendres a les vuit del matí. En paral·lel, el Govern va celebrar un nou comitè de crisi després de la tornada de Pedro Sánchez de València, al qual es va incorporar Pilar Bernabé, delegada del Govern al País Valencià. En la reunió es va aprovar l’enviament de reforços en diferents àmbits. Per atendre els aixecaments de cadàvers, el Govern posa a disposició de la Generalitat "totes les capacitats de l’UME" per a aquestes tasques de recuperació de cossos. Grande-Marlaska va parlar de "desenes i desenes" de desapareguts, sense concretar xifres.
Ja ets subscriptor o usuari registrat? Inicia sessió
Aquest contingut és especial per a la comunitat de lectors dEl Periódico.Per disfrutar daquests continguts gratis has de navegar registrat.
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Shopping Black Friday 2022: les millors ofertes d’Amazon
- SHOPPING Helly Hansen té les millors rebaixes d’hivern: ¡a meitat de preu!
- Com més població, més recursos
- L’Advocacia de l’Estat veu compatible la condemna del procés i l’amnistia